دوره 2، شماره 4 - ( زمستان 1394 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده:   (6090 مشاهده)

مقدمه: مصرف میوه‌جات و سبزیجات نقش مهمی در سلامتی انسان و پیشگیری از بیماری‌ها دارد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مصرف میوه‌جات و سبزیجات براساس سازه‌های الگوی فرانظریه‌ای در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس انجام گرفت.

روش‌کار: در این پژوهش توصیفی تحلیلی تعداد 383 نفر از زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای وارد مطالعه شدند. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ای که شامل مشخصات دموگرافیک و سازه‌های الگوی فرانظریه‌ای بود، استفاده شد. داده‌ها به کمک نرم‌افزار آماری  SPSS 19و آزمون‌های آنالیز واریانس یکطرفه و روند خطی تجزیه و تحلیل شد.

نتایج: اکثریت افراد مورد بررسی در مرحله حفظ و نگهداری و کمترین درصد آنها در مرحله قصد مصرف میوه و سبزیجات بودند. بین مراحل تغییر رفتار مصرف سبزیجات با سازه‌های موازنه تصمیم‌گیری، خودکارآمدی و فرآیندهای شناختی و رفتاری ارتباط معنی‌داری وجود داشت (05/0Pvalue<). در مورد مصرف میوه نیز به استثنای فرآیندهای رفتاری چنین نتایجی مشاهده شد (05/0Pvalue <).

نتیجه‌گیری: وجود ارتباط معنی‌دار بین موازنه تصمیم‌گیری، خودکارآمدی و فرآیندهای تغییر با مراحل تغییر حاکی از اهمیت و تأثیرگذاری این سازه‌ها در تغییر رفتار مصرف میوه‌جات و سبزیجات است. پیشنهاد می‌شود در برنامه‌های آموزشی مبتنی بر الگوی فرانظریه‌ای برای ارتقای مصرف میوه‌جات و سبزیجات سازه‌های مذکور مدنظر قرار گیرند.

متن کامل [PDF 2575 kb]   (5137 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/6/24 | پذیرش: 1394/8/5 | انتشار: 1394/10/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.