دوره 3، شماره 3 - ( پاییز 1395 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 47-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (6057 مشاهده)

مقدمه: سیاست وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، همواره بر این بوده که با آموزش و مشاوره، روش های با شکست کمتر را جایگزین روش های با شکست بیشتر کند. ولی علی رغم تلاش های فراوان هنوز شیوع روش های با شکست بالا در مراکز بهداشتی درمانی زیاد است. مطالعه حاضر به منظور بررسی عوامل موثر در به کارگیری روش های پیشگیری از بارداری در زنان متأهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان قروه طراحی شد.

روش‌کار: این مطالعه مقطعی بر روی 200 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهری و روستایی شهرستان قروه انجام شد. روش نمونه گیری طبقه ای با توجه به قومیت (کرد، ترک و فارس) و مذهب (سنی و شیعه) بود. ابتدا 5 مرکز بهداشتی شهری و 5 مرکز بهداشتب روستایی با قومیت ها و مذاهب مختلف انتخاب شد. سپس از میان طبقات به صورت تصادفی خوشه ای از هر کدام از مراکز 20 نفر انتخاب و وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته در دو بخش اطلاعات دموگرافیک (وضعیت اجتماعی، فرهنگی و مذهبی فرد مورد مطالعه) و سوالاتی راجع به بکارگیری روشهای جلوگیری از بارداری استفاده شد. داده ها در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و بخش استنباطی شامل آزمون­های آماری (T test, chi square) با استفاده از نرم افزار آماری SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

نتایج: تحصیلات زن، تحصیلات همسر و آموزش استفاده از روشهای پیشگیری با استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری رابطه داشت (p<0.05). همچنین بین قومیت، منابع آموزشی، شغل، گروه سنی، گروه سنی همسر، تحصیلات، تحصیلات همسر، تعداد فرزندان و تعداد زایمان با نوع روش پیشگیری از بارداری رابطه وجود داشت (P< 0.05). از طرف دیگر نوع مذهب و محل سکونت با نوع روش پیشگیری از بارداری رابطه نداشت (P> 0.05). بین گروه سنی، شغل و سابقه استفاده از روشهای پیشگیری با استفاده جاری از روشهای پیشگیری از بارداری رابطه ای دیده نشد (p>0.05).

نتیجه‌گیری: هر چند مذهب عامل مهمی در استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری می باشد، ولی در شهرستان قروه عامل مدهب و قومیت چندان تاثیری ندارد. تفاوت مذهبی و قومیتی بر باور بهداشتی مردم قروه تاثیری نداشته است.

متن کامل [PDF 191 kb]   (2282 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/8/23 | پذیرش: 1394/10/10 | انتشار: 1395/7/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.