دوره 4، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1396 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 56-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه میکروب‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان، سیرجان، ایران.
چکیده:   (835 مشاهده)
هدف: با توجه به گزارش سازمان بهداشت جهانی شیوع بیماری‌های انتقال‌دهنده از غذا یکی از مشکلات تغذیه‌ای جهان است. شیرینی‌ها به دلیل مواد تشکیل‌دهنده و شرایط ساخت و نگهداری، محیط خوبی برای رشد میکرب‌ها هستند. هدف از این تحقیق شناسایی آلودگی‌های میکروبی از انواع شیرینی در شهرستان سیرجان است.
روش‌ها:300 نمونه شیرینی خامه‌ای و خشک از واحدهای قنادی شهر سیرجان به صورت کاملا تصادفی تهیه شد و طبق استاندارد ملی ایران میزان و نوع آلودگی احتمالی میکروبی آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم‌افزار SPSS و آمار استنباطی انجام شد.
نتایج: براساس نتایج این تحقیق آلودگی‌های بالای شیرینی‌های خامه‌ای در فصل بهار مربوط به باسیلوس، کپکو مخمر با 19/95 درصد و در فصل تابستان مربوط به مخمر با 26/6 درصد می‌باشد. در شیرینی‌های خشک هم آلودگی در فصل بهار به کپک با 25/27 درصد و در فصل تابستان به مخمر و باسیلوس با 23/94 درصد اختصاص یافت. عامل شایع در این تحقیق مخمر می‌باشد که این امر نشان‌دهنده ماندن بیش از حد شیرینی‌های خامه‌ای در فروشگاه‌ها و شرایط نادرست نگداری و حمل و نقل می‌باشد.
 نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج میزان آلودگی انواع شیرینی‌ها به باکتری‌ها و همچنین کپک‌ها و مخمرها و باسیلوس بالا می‌باشد. بنابراین به کارگیری راه‌های مختلف برای کنترل فساد میکروبی مخصوصا رشد باکتری‌ها و کپک‌ها شامل استفاده از مواد اولیه سالم و بهداشتی، رعایت اصول بهداشتی و نظارت در آماده‌سازی و ارتقاء سطح آگاهی‌های بهداشتی افراد دخیل در تهیه و توزیع این فراورده‌ها ضروری می‌باشد.
متن کامل [PDF 398 kb]   (368 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۹/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۶/۹/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۶/۹/۱۱