دوره 5، شماره 1 - ( بهار- تابستان 1397 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 45-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه بهداشت محیط، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
2- گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
چکیده:   (126 مشاهده)
چکیده
هدف: محصولات گندم از جمله آرد و نان بخش مهمی از رژیم غذایی را در ایران تشکیل می­دهند. بنابراین، آلودگی میکروبی این محصولات می‌تواند بیماری‌های مختلفی را در جامعه ایجاد کند. بر این اساس، هدف از این مطالعه تعیین آلودگی میکروبی آرد مورد استفاده در نانوایی‌ها و نان‌های لواش بسته‌بندی شده نیمه‌صنعتی در شهر بندرعباس می‌باشد.
روش‌ها: در این مطالعه توصیفی نمونه‌های آرد و نان از نانوایی‌ها و فروشگاه‌های عرضه مواد غذایی جمع‌آوری شدند و آلودگی میکروبی و رطوبت آن‌ها مطابق روش‌های پیشنهادی سازمان ملی استاندارد ایران بررسی شدند. داده‌های بدست آمده توسط آمار توصیفی و نرم‌افزارهای SPSS و Excel تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: نتایج آزمایشات نشان داد که هیچ نمونه نانی آلوده به کلی‌فرم و اشرشیاکلی نبود. براساس حد مجاز ملی (CFU/g 103 برای کپک در نان(، تعداد کپک‌ها در 24 درصد نمونه­های نان بیش از حد مجاز بود. همچنین، 25 درصد کل میکروارگانیسم‌ها و 10 درصد کپک‌ها نمونه‌های آرد فراتر از حدود مجاز ملی (CFU/g 105 برای کل میکروارگانیسم‌ها  و CFU/g 103×5 برای کپک‌ها) بود.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که محتوای میکروبی برخی از نمونه‌های آرد و نان جمع‌آوری شده در شهر بندرعباس فراتر از حدود مجاز ملی می‌باشند. این وضعیت بخصوص در رابطه با آلودگی نان‌های بسته‌بندی شده به کپک، به دلیل احتمال تولید سموم خطرناک و مصرف مستقیم نان آلوده نگران‌کننده می‌باشد. بنابراین نهادهای نظارتی لازم است تمرکز بیشتری بر روی پایش آلودگی میکروبی مواد غذایی بسته‌بندی شده داشته باشند.
 
متن کامل [PDF 294 kb]   (56 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۷/۷/۱ | پذیرش: ۱۳۹۷/۷/۱ | انتشار: ۱۳۹۷/۷/۱