دوره 5، شماره 1 - ( بهار- تابستان 1397 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3- محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
4- گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده:   (4890 مشاهده)
هدف: اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از آسیب‌های شغلی هستند که دارای شیوع بالا می‌باشند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و تعیین همبستگی آن با بارذهنی و خستگی شغلی کارمندان اداری در یک شرکت خدمات ارتباطی در تهران انجام شده است.
روش‌ها: در این مطالعه که بر روی 94 نفر از کارکنان اداری شرکت خدمات ارتباطی پایا انجام گرفت، به منظور ارزیابی نیازهای فیزیکی و روان‌شناختی شغلی از پرسشنامه محتوای شغلی، برای بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در اندام های مختلف بدن از پرسشنامه نوردیک و برای بررسی ریسک فاکتورهای ایستگاه‌های کاری از روش ارزیابی سریع تنش اداری استفاده گردید. همچنین بارذهنی کار  شرکت‌کنندگان از طریق پرسشنامه شاخص بارذهنی کار ناسا و خستگی شغلی با پرسشنامه سوئدیSOFI  ارزیابی شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و آزمون‌های آماری تی‌مستقل ، کای‌دو، تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: نتایج نشان داد بیشترین میزان درد و ناراحتی مربوط به گردن (94/65 درصد) و زانوها (63/60 درصد) می‌باشد. 71 درصد از افراد تحت مطالعه در سطح ریسک هشدار و ضرورت انجام مداخلات ارگونومی قرار داشتند. ارتباط بین بارذهنی کار و مقیاس‌های آن با اختلالات اسکلتی-عضلانی معنادار بود (05/0P-Value< ، 96/0r=).  همچنین ارتباط بین خستگی شغلی و هر یک از مقیاس‌های آن با اختلالات اسکلتی- عضلانی در تمام موارد معنادار بودند (96/0P-Value<).
نتیجه‌گیری: با توجه به این که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی متاثر از بارذهنی کار و خستگی شغلی می‌باشد، ضروریست اقدامات لازم جهت کاهش بارذهنی کار و خستگی شغلی کارکنان مورد توجه قرار گیرد.    
کلیدواژه‌ها: اختلالات اسکلتی عضلانی، مشاغل اداری، خستگی شغلی، بارکاری.
متن کامل [PDF 362 kb]   (1723 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/2/23 | پذیرش: 1397/6/13 | انتشار: 1397/7/16

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.