دوره 6، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1398 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 10-18 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


چکیده:   (4994 مشاهده)
هدف: مصرف صحیح روغن‌ها می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌ها مفید واقع شود. هدف از این مطالعه، پیش‌بینی رفتارهای سالم مرتبط با مصرف روغن بر اساس سازه‌های تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده در زنان خانه‌دار بود.
روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی جامعه آماری 275 نفر از زنان مراجعه‌کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر بندرعباس در سال 1396 بود که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 160 نفربرآورد شد. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق‌ساخته استفاده شد که روایی و پایایی تعیین گردید. این پرسشنامه شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک، بررسی الگوی مصرف روغن و سازه‌های تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون رگرسیون‌خطی تجزیه‌وتحلیل شدند..
نتایج: یافته‌های این مطالعه نشان داد 4/59 درصد از زنان روغن مصرفی خود را مایع و 8/33 درصد از زنان تلفیقی از انواع روغن‌های مایع و جامد و 9/6 درصد جامد عنوان نمودند. 8/8 درصد از زنان هرگز از  روغن‌مایع مخصوص سرخ کردن و 10 درصد از زنان هرگز از  روغن‌مایع مخصوص پخت‌وپز استفاده نمی‌کردند. همچنین نتایج نشان داد قصد رفتاری 10 درصد از رفتار را پیش‌بینی می‌کند.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد روغن جامد و یا تلفیقی از  روغن‌مایع و جامد توسط برخی زنان به‌عنوان روغن مصرفی به کار می‌رفت و همچنین از عادات نامناسب جهت پخت غذا (به‌عنوان‌مثال استفاده ننمودن از  روغن‌مایع مخصوص سرخ‌کردنی جهت سرخ نمودن غذا) استفاده می‌شد. تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده می‌تواند در طراحی مداخلات جهت اتخاذ رفتارهای سالم مرتبط با مصرف روغن در زنان خانه‌دار موثر باشد.
 
متن کامل [PDF 940 kb]   (1636 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/9/11 | پذیرش: 1397/12/15 | انتشار: 1397/12/15

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.