Hosseinpoorkohshai M, HaJalizadeh K, Kalhernia Golkar M. Effect of Acceptance and Commitment Based Therapy on Psychological Symptoms, Coping Styles and Quality of Life in Patients with Type 2 Diabetes. jpm. 2014; 1 (1)
URL:
http://jpm.hums.ac.ir/article-1-458-fa.html
حسین پور کوهشایی محمود، حاجعلی زاده کبری، کلهرنیا گلکار مریم. اثر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر علایم روانشناختی، سبکهای مقابلهای و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2. مجله طب پیشگیری. 1393; 1 (1)
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-458-fa.html
چکیده: (221 مشاهده)
هدف: هدف از انجام پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانیهای روانشناختی، سبکهای مقابلهای و کیفیت زندگی و ادراک بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
روش ها: پژوهش حاضر یک تحقیق کاربردی و از نظر روش تحقیق از نوع تحقیقات شبه آزمایشی از نوع تحقیقات پیشآزمون- پسآزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعهکننده به مراکز درمانی و انجمن دیابت شهر تهران در دامنه سنی بین 30 تا 60 سال بود. روش نمونهگیری به صورت داوطلبانه در دسترس بود و افراد پس از انتخاب، به صورت تصادفیسازی ساده در دو گروه درمان پذیرش و تعهد (20=n)، و گروه کنترل (20=n) جایگزین شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی (ویر و شربورن، 1996)، پرسشنامه پاسخهای مقابله (کالزبیک و همکاران، 1996)، پرسشنامه ادراک بیماری (بردبنت و پتریه، 2006)، مقیاس پریشانی روانشناختی (لویباند و لاویباند، ۱۹۹۵) به دست آمد. درمان بر مبنای پذیرش و تعهد (9 جلسه 90 دقیقهای به صورت هفتگی) در گروه مداخله اجرا شد. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.
نتایج: نتایج نشان داد که بین دو گروه مداخله و گروه کنترل در زمینه های پریشانی روانشناختی، تصویر بدنی و باورهای اختلال خوردن تفاوت معناداری از نظر آماری وجود دارد (p<0.05). میانگین پریشانی روانشناختی، سبکهای مقابلهای هیجان مدار و توجه گردانی در گروه مداخله در پسآزمون پایینتر از گروه کنترل بود(01/0>p). همچنین میانگین سبکهای مقابلهای مسالهمدار، سرگرمی اجتماعی، کیفیت زندگی و ادراک از بیماری در گروه مداخله در پسآزمون بالاتر از گروه کنترل بود (01/0>p).
نتیجه گیری: میتوان گفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری بر پریشانی روانشناختی، سبکهای مقابلهای، کیفیت زندگی و ادراک بیماری دارد و این روش درمان به منظور کاهش مشکلات روانی اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع 2 پیشنهاد می گردد.
کلیدواژهها: درمان پذیرش و تعهد، پریشانی روانشناختی، سبکهای مقابلهای، کیفیت زندگی، ادراک، دیابت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/4/24 | پذیرش: 1399/9/22 | انتشار: 1399/10/10