دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1404 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 20-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SHAHED.REC.1402.072


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heidarnia A, Samadi A, Khalesi M. The prevalence of the Hypertriglyceridemic waist phenotype in middle-aged men and women and its association with physical activity behavioral habits. J Prevent Med 2025; 12 (1) :7-20
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-817-fa.html
حیدرنیا احمدرضا، صمدی علی، خالصی مریم. شیوع فنوتیپ دور کمر مرتبط با هایپرتری‌گلیسیریدمی در زنان و مردان میانسال و ارتباط آن با عادات رفتاری فعالیت بدنی. طب پیشگیری. 1404; 12 (1) :7-20

URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-817-fa.html


1- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
چکیده:   (704 مشاهده)
هدف:  شیوع بیماری‌های قلبی متابولیکی در سراسر جهان رو به افزایش است که نیازمند ابزارهای عینی برای اقدامات پیشگیرانه و مدیریتی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و ادغام سنجه آنتروپومتریک دور کمر (WC) با شاخص بیوشیمیایی تری­گلیسیرید (TG)، و ارتباط این دو با میزان فعالیت بدنی بود.
روش‌ها: مطالعه مقطعی حاضر در سال 1402 و بر روی 188 زن و مرد شاغل در بخش اداری بیمارستان نیکان تهران انجام شد. سنجش­ها شامل اندازه‌گیری‌های آنتروپومتریک دور کمر به همراه شاخص بیوشیمیایی TG برای محاسبه شاخص دور کمر مرتبط با هایپرتری­گلیسیریدمی (HTGW) و برایند انباشت چربی (LAP) بود. میزان فعالیت بدنی نیز با استفاده از پرسش­نامه بین المللی فعالیت بدنی محاسبه شد. داده­های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد.
نتایج: نتایج به دست آمده شیوع 16 درصدی فنوتیپ HTGW و 2/20 درصدی LAP در مرز خطر را در بین شرکت­کنندگان نشان داد. شیوع هر دو شاخص LAP و HTGW در مردان (به ترتیب: 3/21 و 7/24 درصد) بیشتر از زنان (به ترتیب: 2/19 و 1/8 درصد) بود. همچنین، فعالیت بدنی با هیچکدام از شاخص­های مورد مطالعه ارتباط معناداری نداشت.
نتیجه‌گیری: شیوع نسبتا بالای فنوتیپ HTGW و LAP، به عنوان ابزار غربالگری موثر برای ارزیابی تجمع بیش از حد چربی و پیش­بینی خطر بیماری­های قلبی متابولیکی، در بین زنان و مردان مورد مطالعه، نیاز به رویکردهای یکپارچه برای ترویج سبک زندگی سالم و استراتژی‌های موثری با هدف مدیریت چاقی مرکزی و دیس­لیپیدمی را نشان می­دهد.

 
متن کامل [PDF 608 kb]   (51 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب کار، آسیب شناسی ورزشی،فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1403/11/20 | پذیرش: 1404/3/19 | انتشار: 1404/7/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb