آرمین فریدونی، مریم قنواتی، اسماعیل تیموری، زهرا ملکی، سلمان برسته، فاطمه ویزشفر،
دوره ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف: پرسنل اتاق عمل ارائهدهنده مراقبتهای تخصصی در محیط اتاق عمل هستند؛ بنابراین تبعیت آنها از دستورالعملهای محافظتی پیشگیریکننده از ابتلا به کووید-۱۹ خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان تبعیت پرسنل اتاق عمل از رفتارهای بهداشتی پیشگیریکننده از ابتلا به کووید-۱۹ در سال ۱۴۰۰ انجام شد.
روش ها: این مطالعه مقطعی از نوع توصیفیتحلیلی روی ۸۷۶ نفر از پرسنل اتاق عمل در سال ۱۴۰۰ در ۱۰ شهر ایران انجام شد. نمونهگیری بهصورت خوشهای چندمرحلهای بود. در مرحله اول ۱۰ شهر (خوشه) انتخاب شد. در مرحله دوم، ۳ بیمارستان اصلی پذیرشکننده بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در هر کلانشهر بهصورت تصادفی ساده (با استفاده از قرعهکشی) انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها شامل ۲ پرسشنامه اطلاعات جمعیتشناختی و پرسشنامه محققساخته دستورالعملهای پیشگیری از ابتلا به کووید-۱۹ در اتاق عمل بود که بهصورت برخط برای مشارکتکنندگان ارسال شد. دادههای جمـعآوریشده با نرمافزار SPSS نسخه ۲۶ و توسط آمار توصیفی (میانگین و انحـراف معیـار) و استنباطی (کای اسکوئر) تجزیهوتحلیل شد.
یافته ها: میانگین سنی شرکتکنندگان ۵/۴±۲۸/۵ بود. بیشتر شرکتکنندگان خانم (۸۲/۳ درصد) و مجرد (۵۲/۶درصد) بودند. میانگین میزان تبعیت پرسنل اتاق عمل ۷/۱۱±۴۲/۲۹ بود. ۵۶/۵ درصد از آنها سطح تبعیت پایین، ۵۹/۴ درصد سطح تبعیت متوسط و ۳۴/۱درصد سطح تبعیت بالا از دستورالعملها داشتند. بیشترین میزان تبعیت پرسنل در بُعد دستورالعملهای تجهیزات حفاظت فردی و کمترین میزان آن در بُعد دستورالعملهای نوع جراحی بود. بین شرکت در کارگاه آموزشی و میزان تبعیت پرسنل اتاق عمل از رفتارهای بهداشتی پیشگیری از ابتلا به کووید-۱۹ ارتباط معناداری وجود داشت (۰/۰۰۲≥P).
نتیجه گیری: با توجه به متوسط بودن میزان تبعیت پرسنل اتاق عمل از دستورالعملهای محافظتی کووید-۱۹ و ارتباط معنادار بین شرکت در کارگاه آموزشی و میزان تبعیت در مطالعه حاضر، جهت افزایش این تبعیت توصیه میشود مدیران، برنامههایی اجرایی را ازطریق تأمین تجهیزات و وسایل حفاظتی استاندارد و همچنین دورههای آموزشی مدون برای ارتقای حداکثری سطح آگاهی پرسنل اتاق عمل برنامهریزی کنند.