جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای کرد

علیرضا صانعی دهکردی، موسی سلیمانی احمدی، عبدالحسین مدنی، هادی میرزایی ،
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: مایت‌های گرد و غبار از عوامل مؤثر در بروز بیماری‌های تنفسی همچون آسم و التهاب مجاری تنفسی در دنیا محسوب می‌شوند. در شهر حاجی‌آباد به دلیل آب و هوای معتدل شرایط زیستی بسیار مناسبی برای رشد و تکثیر این بندپایان در اماکن عمومی فراهم می‌باشد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت آلودگی مهد کودک‌های شهر حاجی‌آباد به مایت‌های گرد و غبار انجام شد.

روش ها: این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی انجام شد. جامعه مورد بررسی شامل دو باب مهدکودک شهر حاجی‌آباد بود که به روش تصادفی انتخاب شدند. نمونه‌های مایت با استفاده از جارو برقی جمع‌آوری شد. نمونه‌های جمع‌آوری شده به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس نمونه‌های گرد و غبار در اسید لاکتیک ۸۵% جوشانده و شفاف سازی شدند و مایت‌های موجود بر سطح فوقانی سوسپانسیون با استفاده از سوزن حشره شناسی جداسازی شدند. مایت‌ها بر روی لام مونته و پس از خشک شدن بر اساس ویژگی‌های مرفولوژیک و با استفاده از کلیدهای معتبر شناسایی شدند.

نتایج: در این مطالعه، در مجموع ۴۸۲ مایت جمع‌آوری و تشخیص داده شدند. مایت‌های جمع‌آوری شده بر اساس صفات مرفولوژیک در ۵  گونه طبقه‌بندی شدند که عبارتند از: درماتوفاگوئیدس پترونیسینوس (۲۳/۳۴%)، درماتوفاگوئیدس فارینه (۱۸/۲۷%)، درماتوفاگوئیدس ایوانسی (۲۷/۲۱%)، کلیتئوس مالاسنسیس (۲۴/۱۲%) و اورنیتونیسوس باکوتی (۹۸/۴%). در این مطالعه درماتوفاگوئیدس پترونیسینوس به عنوان گونه غالب با انتشار وسیع از تمامی  مهد کودک های مورد مطالعه جمع‌آوری گردید. 

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این پژوهش، مهدکودک های شهر حاجی‌آباد به بیش از یک گونه مایت گرد و غبار آلوده هستند. رعایت بهداشت محیط در مهدکودک ها می‌تواند نقش مهمی در کنترل جمعیت مایت‌ها و پیشگیری از بیماری‌های تنفسی در این شهر داشته باشد.


جعفر حاتمی گوربندی، فاطمه پوراحمد گربندی، موسی سلیمانی احمدی، علیرضا صانعی دهکردی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: مالاریا یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی دنیا محسوب می‌شود. در ایران نیز مالاریا به عنوان مهمترین بیماری منتقله بوسیله پشه‌ها در جنوب و جنوب‌شرقی کشور به ویژه در استان هرمزگان شناخته شده است. شهرستان بندرلنگه جزء کانونهای بیماری مالاریا در جنوب ایران محسوب می‌شود. با توجه به اهمیت کنترل ناقلین مالاریا به عنوان یک استراتژی مهم برای پیشگیری از بیماری، این مطالعه با هدف تعیین وضعیت انتشار پشه‌های آنوفل در شهرستان بندرلنگه انجام شد.

روش‌کار: این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی بود که در سال ۱۳۹۳ انجام شد. لاروهای آنوفل با استفاده از ملاقه و به روش استاندارد جمع‌آوری شدند. نمونه‌های جمع‌آ‌وری شده در لوله‌های آزمایش حاوی لاکتوفل، کنسرو و به آزمایشگاه منتقل شدند. لاروها بر روی لام مونته و پس از خشک شدن بر اساس ویژگی های مرفولوژیک و با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر تعیین هویت شدند.

نتایج: در این مطالعه، در مجموع ۷۱۰ لارو آنوفل جمع‌آوری و تشخیص داده شدند. آنوفل‌های جمع‌آوری شده بر اساس صفات مرفولوژیک در ۵ گونه طبقه‌بندی شدند که عبارتند از: آنوفل استفنسی (۱۸/۳۷%)، آنوفل دتالی (۵۳/۳۲%)، آنوفل سوپرپیکتوس (۹۷/۲۱%)، آنوفل تورخدای (۶۲/۶%) و آنوفل تورخدای (۷/۱%). در این مطالعه آنوفل استفنسی ناقل اصلی مالاریا در مناطق جنوبی ایران، به عنوان گونه غالب با انتشار وسیع از تمامی نواحی مورد مطالعه جمع‌آوری گردید.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این پژوهش، ۳ گونه پشه ناقل مالاریا در شهرستان بندرلنگه فعالیت دارند. کنترل تلفیقی ناقلین با هدف کاهش جمعیت این گونه‌ها می‌تواند نقش مهمی در موفقیت برنامه حذف مالاریا در این شهرستان داشته باشد.


مصطفی ذاکری درباغی، سید سعید مظلومی محمودآباد، شکراله محسنی، جواد پوردکان، اله بخش کرد، مریم سهرابی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده

هدف: پیشگیری از سرطان باصرفه‌ترین و مؤثرترین روش مقابله با این بیماری است. مهم‌ترین راهی که برای پیشگیری می‌توان به کار برد، آموزش سلامت به‌طور موثر و فراگیر می‌باشد. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی تأثیر برنامه‌ آموزشی بر آگاهی، نگرش و عملکرد دانش‌آموزان شهر هشتبندی در ارتباط با رفتارهای پیشگیری‌کننده از سرطان در سال ۱۳۹۴ انجام شد.
روش‌ها: مطالعه حاضر نیمه تجربی مداخله‌ای شاهد‌دار می‌باشد که نمونه‌ مورد بررسی شامل ۳۶۰ نفر از دانش‌آموزان شهر هشتبندی است که به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده‌ها به ‌وسیله‌ پرسشنامه‌ محقق ساخته‌ جمع‌آوری و با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های ویلکاکسون، من‌ویتنی و اسپیرمن تجزیه‌ و تحلیل شدند.  
نتایج: نتایج نشان داد قبل از مداخله آموزشی تفاوت معنی‌داری در میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد دو گروه وجود ندارد (۰/۰۵<­P-Value)، اما بعد از مداخله آموزشی، بین دو گروه آزمون و کنترل اختلاف معنی‌داری در میانگین تغییرات نمره‌ آگاهی، نگرش و رفتار مشاهده گردید به طوری که میانگین نمرات متغیرهای مورد بررسی در گروه آزمون افزایش معنی‌داری یافت (۰/۰۵<­P-Value).
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه نشان‌دهنده‌ تأثیر مثبت برنامه آموزشی بر ارتقاء آگاهی، نگرش و در نهایت رفتارهای پیشگیرانه از سرطان در دانش‌آموزان می‌باشد بنابراین با توجه به اولویت پیشگیری بر درمان و همچنین کم‌هزینه‌تر بودن برنامه‌های پیشگیری نسبت به درمان به‌ خصوص در مورد سرطان‌ها، لزوم تدوین و اجرای این‌گونه برنامه‌های آموزشی ضروری به نظر می‌رسد.

نسرین سعادتی، بهاره احمدزاده، مصطفی آلبوکردی، یوسف صیدی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده

هدف: هیسترکتومی شایع‌ترین جراحی در زنان غیرحامله می‌باشد. بازنگری اندیکاسیون‌های هیسترکتومی می‌تواند دیدگاه‌های جدیدی را در درمان این بیماران برای متخصصین فراهم نماید. این مطالعه با هدف بررسی اندیکاسیون‌های انجام هیسترکتومی و روش‌های مورد استفاده در بیماران مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز انجام شد.
روش­ها: این مطالعه توصیفی ­تحلیلی که به صورت مقطعی می‌باشد، از ابتدای سال ۱۳۸۸ تا اواخر سال ۱۳۸۹ در مرکز آموزشی درمانی امام‌خمینی(ره) اهواز انجام شد. اطلاعات از مطالعه پرونده‌های ۲۶۰ بیمار که در طول این دو سال هیسترکتومی شده بودند، استخراج و در فرم از پیش طراحی شده ثبت شد. داده‌ها با نرم‌افزار کامپیوتری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: براساس یافته‌های این مطالعه تعداد موارد هیسترکتومی از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۸۹ به مقدار ۶/۱ درصد کاهش داشته است. همچنین شایع‌ترین اندیکاسیون هیسترکتومی لیومیوما ۳۲/۳۰ درصد بود و اندیکاسیون‌های دیگر به ترتیب شیوع شامل خونریزی غیر‌طبیعی رحم ۳۱/۵۳ درصد، بدخیمی‌های رحم و تخمدان ۱۴/۶۱ درصد، شلی‌اعضای لگنی ۸/۸۴ درصد و اورژانس مامایی ۵/۳۸ درصد بود. روش شکمی در ۹۱ /۱۵درصد موارد و روش واژینال در ۸/۸۴ درصد موارد انجام‌ شده بود.
نتیجه‌گیری: شایع‌ترین اندیکاسیون انجام هیسترکتومی در بیماران مرکز آموزشی درمانی امام‌خمینی‌(ره) اهواز، لیومیوم و پس ‌از آن خونریزی غیر‌طبیعی رحم بود و شایع‌ترین روش مورد استفاده هیسترکتومی شکمی می‌باشد. بنابراین ضروری است بیمارستان اقداماتی نسبت به مجهز نمودن امکانات بیمارستانی جهت ارتقای کیفیت و بهداشت زنان انجام دهد.

دکتر عظیم پاکسا، دکتر علیرضا صانعی دهکردی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

هدف: عقرب گزیدگی یکی از مشکلات بهداشت و پزشکی است که در مواردی می تواند سبب مرگ انسان شود. این مطالعه با هدف تعیین برخی جنبه­های اپیدمیولوژیک و شناسایی گونه های مختلف عقرب در شهرستان باشت انجام گرفت.
روش‌ها: در این مطالعه توصیفی داده های اپیدمیولوژیکی موارد عقرب گزیدگی از پرونده های موجود در مرکز بهداشت شهرستان باشت طی سال های ۱۳۹۰ الی۱۳۹۶ استخراج گردید. همچنین در نیمه اول سال ۱۴۰۱ از عقرب های شهرستان باشت استان کهکیلویه و بویر احمد نمونه برداری گردید. نمونه های جمع آوری شده به آزمایشگاه گروه حشره شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز منتقل و با استفاده از کلیدهای معتبر شناسایی شدند.
نتایج: تعداد ۱۰۳ عقرب از چهار گونه مزوبوتوس اپئوس (Mesobuthus eupeus)، آندرکتانوس کراسیکودا (Androctonus crassicauda ) و همیسکورپیوس لپتروس (Hemiscorpius lepturus) بود. یشترین و کمترین فراوانی گونه ها به ترتیب Mesobuthus eupeus و Scorpio maurus بودند. نتایج این مطالعه نشان داد شیوع عقرب‌گزیدگی در مردان نسبت به زنان بیشتر است. سنین ۱۰ تا ۲۹ سال در مردان به عنوان جمعیت‌پرخطر شناخته می‌شوند. همچنین ارتباط آماری معنی داری بین عقرب گزیدگی و فصل تابستان مشاهده گردید.
نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه وضعیت هشدار بهداشتی و پزشکی را در منطقه نشان می دهد. با توجه به شیوع بالای عقرب گزیدگی و وجود عقرب های بسیار خطرناک در این منطقه در فصول گرم ، آموزش بهداشت در مورد راهکارهای پیشگیری از گزش و اقدامات پس از گزش به ساکنان منطقه ضروری به نظر می رسد.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb