AU - Abdollahzadeh, Reza AU - Mehrapour, Roghayeh AU - Shafiei, Taktam AU - Farabi, Reza AU - Kafaei, Soodabeh TI - Causes and rate of death in population covered by Birjand University of Medical Sciences PT - JOURNAL ARTICLE TA - hums-jpm JN - hums-jpm VO - 7 VI - 3 IP - 3 4099 - http://jpm.hums.ac.ir/article-1-449-fa.html 4100 - http://jpm.hums.ac.ir/article-1-449-fa.pdf SO - hums-jpm 3 AB  - هدف:به‌کارگیری شاخص مرگ‌ومیر و علل آن به‌عنوان ابزاری برای اندازه‌گیری دسترسی به خدمات بهداشتی و سنجش کارایی سیستم‌های بهداشتی در جوامع امروز است. این پژوهش با هدف بررسی میزان و علل مرگ‌ومیر در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد. روش ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی کلیه (3699 مورد) متوفیان سال 1397 جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند که براساس نظام جامع ثبت مرگ‌ومیر جمع‌آوری شده، صورت گرفت. از داده های مرگ ثبت شده در سامانه نظام ثبت و طبقه‌بندی علل مرگ استان استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و با استفاده از آزمون‌های آمار توصیفی (میانگین، درصد نسبی، فراوانی، انحراف‌معیار) و آزمون‌های تحلیلی (تی‌تست، ضریب همبستگی پیرسون و کای‌اسکوئر) در سطح معناداری 05/0P-Value≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: آنالیز داده‌ها نشان داد که میزان مرگ‌ومیر خام در استان 79/4 در هزار نفر جمعیت می‌باشد و میانگین سنی موارد فوت 74/66 سال برآورد گردید که این میانگین در جنس مذکر 73/64 سال و در جنس مونث 08/69 سال بود. توزیع فراوانی مطلق و نسبی موارد فوت نشان می‌دهد که بیماری‌های قلبی- عروقی با 38/40 درصد موارد، رتبه اول، سرطان‌ها با 52/13 درصد موارد، رتبه دوم و بیماری‌های دستگاه تنفسی با 98/12 درصد موارد فوتی رتبه سوم علل مرگ‌ومیر را دارا می‌باشند. نتیجه گیری : سه علت شایع مرگ شامل بیماری‌های قلبی- عروقی، ،سرطان و بیماری‌های دستگاه تنفس می‌باشد که می‌توان با برنامه­ریزی، تدبیر و انجام مداخلات صحیح در زندگی، عادات غذایی، کنترل عوامل خطر مثل سیگار، چاقی و استرس از بروز بسیاری از مرگ‌های زودرس جلوگیری کرد. CP - IRAN IN - LG - eng PB - hums-jpm PG - 71 PT - Orginal YR - 2020