RT - Journal Article T1 - Evaluation of heavy metals carcinogenesis due to fish consumption in Bandar Abbas City JF - hums-jpm YR - 2021 JO - hums-jpm VO - 8 IS - 2 UR - http://jpm.hums.ac.ir/article-1-296-fa.html SP - 16 EP - 4 K1 - Fishes K1 - Lead K1 - Cadmium K1 - Risk Assessment K1 - Persian Gulf.  AB - هدف: نوار شمالی خلیج‌فارس به‌خصوص حوزه بندرعباس یکی از قطب­های تامین ماهی در کشور می­باشد و آلودگی ماهی‌های خوراکی در این ناحیه می‌تواند سلامت مصرف‌کنندگان را تهدید کند. بنابراین، هدف از این مطالعه ارزیابی ریسک بهداشتی سرب و کادمیوم موجود در ماهی‌های خوراکی سطح‌زی، میان‌زی و کف‌زی عرضه شده در شهر بندرعباس می­باشد. روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال 1397 انجام شد تعداد 81 نمونه ماهی­ سطح‌زی، میان‌زی و کف‌زی در 9 گونه مختلف موجود از بازار ماهی‌فروشان شهر بندرعباس به روش طرح آشیانی یا سلسله مراتبی جمع‌آوری شد. قطعات خوراکی ماهی‌ها توسط روش مایکروویو هضم و غلظت سرب و کادمیوم آن با استفاده از روش اسپکتروفتومتر جذب اتمی سنجش شد. در نهایت، میزان برآورد شده دریافتی روزانه (EDI)، شاخص خطر غیرسرطان‌زایی (THQ) و خطر سرطان‌زایی (CR) مرتبط با مصرف ماهی‌های آلوده به فلزات سنگین مورد نظر محاسبه شدند. نتایج: مقادیر متوسط غلظت سرب در ماهی‌های سطح‌زی، میان‌زی وکف‌زی به ترتیب برابر 03/0، 019/0 و 04/0 میلی­گرم بر کیلوگرم بودند. مقادیر مربوطه برای غلظت کادمیوم به ترتیب برابر 0028/0، 002/0 و 0056/0 میلی­گرم بر کیلوگرم بودند. از دیدگاه سلامت انسان، مقادیر THQ برای هر عنصر و مقادیر کل خطر هدف (TTHQ) برای هر دو عنصر کمتر از 1 بودند. علاوه بر این، مقادیر CR برای هر دو فلز کمتر از خطر قابل قبول ابتلا به سرطان در طول عمر (5-10) بود. نتیجه‌گیری: مطابق مقادیرEDI ،THQ ، TTHQ، CR و سطوح ایمنی قابل قبول ارگآن‌های مختلف، استفاده از ماهی‌های بررسی شده خطر بهداشتی قابل توجهی برای سلامتی انسان ایجاد نخواهد کرد. LA eng UL http://jpm.hums.ac.ir/article-1-296-fa.html M3 10.52547/jpm.8.2.16 ER -