دوره 9، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 155-144 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه روان‌شناسی، روانشناسی سلامت، واحد بین المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.
2- گروه روان‌شناسی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.
3- گروه روان‌شناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی،کرج، استان البرز، ایران.
4- مرکز تحقیقات قلب و عروق ، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
5- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقا سلامت، پژوهشکده سلامت هرمزگان، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده:   (930 مشاهده)
هدف بیماران مبتلا به ایسکمی قلبی به‌دلیل درگیری زیاد با روند درمانی، به‌تدریج دچار کاهش در پیگیری درمان و رفتارهای خودمراقبتی می‌شوند. بر‌این‌اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر مداخله مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت بر خودمراقبتی بیماران مبتلا به ایسکمی قلبی انجام شد.
روش ها پژوهش حاضر از نوع کمی و کیفی است و در 2 مرحله اجرا شده است. مرحله اول پژوهش، به روش کیفی از نوع نظریه مبنایی صورت گرفته است. قسمت کمی نیز نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به ایسکمی قلبی مراجعه‌کننده به بیمارستان پیامبر اعظم (ع) بندرعباس در فاصله زمانی اسفند 1398 تا اردیبهشت 1399 بود. در این پژوهش 82 بیمار با روش نمونه‌گیری هدفمند و به روش تصادفی در گروه‌های آزمایش و کنترل انتخاب شدند. گروه آزمایش، 6 جلسه 90 دقیقه‌ای آموزش مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت (محقق‌ساخته) دریافت کردند. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه خودمراقبتی میلر استفاده شد. داده‌ها به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیری با نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 23 تحلیل شدند.
یافته ها نتایج نشان داد مداخله مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت بر خودمراقبتی (0001>P؛ 0/65=Eta؛ 144/77=F) در بیماران مبتلا به بیماری ایسکمی قلبی مؤثر بوده است. بدین‌صورت که این مداخله توانسته به افزایش خودمراقبتی این بیماران منجر شود.
نتیجه گیری بر‌اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان نتیجه گرفت که مداخله مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت با تکیه ‌بر آموزش تغذیه صحیح، مهارت‌های مراقبت از خود، افزایش آگاهی و تمرینات ریلکسیشن و تن‌آرامی می‌تواند به‌عنوان یک مداخله کارآمد جهت افزایش خودمراقبتی بیماران مبتلا به بیماری ایسکمی قلبی استفاده شود.
متن کامل [PDF 4772 kb]   (835 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1150 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1400/3/4 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.