هدف: ﻓﺮزﻧﺪآوری یکی از ﻣﻮﻟﻔﻪ ﻫﺎی ﻣﻬﻢ ﺟﻤﻌﯿتی اﺳﺖ و در ﺣﻮزه ﻣﺴﺎﺋلی اﺟﺘﻤﺎعی اﻫﻤﯿﺖ زیاد دارد. در ﻃﻮل ﺳﻪ دﻫﻪ گذشته، ﺑﺎروری در ایﺮان به طور بی سابقه کاﻫﺶ یﺎﻓته است. لذا بر آن شدیم که مطالعه ای را با هدف تعیین علل تمایل و عدم تمایل کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد به فرزندآوری و آگاهی آنان از پیری جمعیت را انجام بدهیم.
روش ها: ایﻦ پژوﻫﺶیک ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﻮﺻﯿفی-ﺗﺤﻠﯿلی است،که ﺑﻪ ﺻﻮرت مقطعی ، بر روی کارکنان دانشگاه آزاد بجنورد در تابستان ۱۴۰۲انجام شد. ابزار گردآوری دادهﻫﺎ پرﺳﺸﻨﺎﻣﻪ اﻃﻼﻋﺎت دﻣﻮگﺮاﻓﯿک و پرسشنامه های تمایل به فرزندآوری، عدم تمایل به فرزندآوری و آگاهی جمعیتی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS۲۶ و به منظور توصیف داده ها از شاخص های آماری میانگین و انحراف معیار و توزیع فراوانی استفاده گردید.
نتایج: درپژوهش حاضر ۳/۳۱ درصدافراد شرکت کننده سن بین ۱۸-۳۵ و ۷/۶۸ درصد سن بالای ۳۵ سال داشتند. ۷/۳۲ درصد افراد کارمند و ۳/۶۷ درصد هیات علمی بودند.هم چنین ۷/۵۳ درصد از این تعداد زن بودند. در بررسی دلایل تمایل به فرزندآوری، ۷/۴۱درصد تمایلی به فرزندآوری نداشتند و ۰۵/۳۶ درصد تمایل مثبت داشتند. در بررسی آگاهی جمعیتی ،آگاهی نسبی در بین کارکنان دیده شد(۹/۵۰ درصد)
نتیجه گیری: نتایج نشاندهنده چالشهای قابل توجهی در زمینه تمایل به فرزندآوری میان کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد است. با توجه به اینکه بیش از ۴۱درصد از شرکتکنندگان تمایلی به فرزندآوری نداشتند، این موضوع نیازمند بررسیهای عمیقتری در زمینه عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. علاوه بر این، آگاهی نسبی کارکنان از مسائل جمعیتی، با ۵۰,۹درصد نشاندهنده نیاز به برنامههای آموزشی و ترویجی بیشتر در این زمینه است.