جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای فخری

امیر حسین محوی، عبد الحسین مدنی، یدالله فخری،
دوره ۱، شماره ۲ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: رادن۲۲۲ عنصر رادیو اکتیو طبیعی با نیمه عمر ۸/۳ روز، بی‌رنگ، بی بو و محلول در آب می‌باشد. مصرف آبهای حاوی غلظت بالای Rn۲۲۲، باعث افزایش دز مؤثر دریافتی در گروه های مختلف سنی و به دنبال آن افزایش شیوع سرطان معده می‌گردد.
روش ها
: در این مطالعه، ۷۲ نمونه از آبهای بطری شده پر مصرف شهر بندرعباس در طول سه ماه متوالی اردیبهشت، خرداد و تیر سال ۱۳۹۲ جمع‌آوری شد. غلظت Rn۲۲۲ رادن آبهای بطری شده توسط دستگاه رادن سنج مدل RTM۱۶۶-۲ اندازه‌گیری شد. همچنین دز مؤثر دریافتی گروه‌های سنی مردان و زنان بزرگسال، کودکان و اطفال نیز توسط معادله ارائه شده UNSCEAR محاسبه گردید.
نتایج
: میانگین و دامنه غلظت Rn۲۲۲ آبهای بطری شده به ترتیب Bq/m۳ ۹±۶۴۱ و Bq/m۳ ۹۰۱-۰ می‌باشد. ترتیب میانگین غلظت Rn۲۲۲ در نامهای تجاری؛ زمزم> بیشه>کوهرنگ>داسانی>کریستال>پلور>دماوند>سیوان می‌باشد. ترتیب دز مؤثر دریافتی در گروه های سنی مختلف؛ مردان بزرگسال> زنان بزرگسال> اطفال> کودکان می‌باشد.
نتیجه‌گیری
: دز موثر دریافتی سالانه ناشی از Rn۲۲۲ آبهای بطری شده در همه گروه‌های سنی پایین‌تر از حد استاندارد mSv/y ۱/۰ می‌باشد.

کاووس دیندار لو، عبدالحسین مدنی، یدالله فخری،
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: رادن ۲۲۲ عنصر رادیواکتیو طبیعی با نیمه عمر ۸/۳ روز، بی‌رنگ و بی‌بو با انحلال‌پذیری بالا در آب می‌باشد. حضور رادن ۲۲۲ در آب آشامیدنی می‌تواند از طریق استنشاق یا خوردن باعث خطر سرطان ریه یا معده در بلند مدت در انسان کند. گروه‌های مختلف سنی دارای حساسیت مختلفی نسب به خطرات گاز رادن ۲۲۲ می‌باشند.

روش ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، غلظت رادن ۲۲۲ در ماه خرداد سال ۱۳۹۴ از ۸ منطقه شهر بندرعباس در ۴۸ نمونه آب لوله‌کشی توسط دستگاه پرتابل رادن سنج ۲۲۲ مدل RTM۱۶۸۸-۲ مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. دز مؤثر دریافتی ناشی از خوردن آب آشامیدنی لوله‌کشی در گروه‌های مختلف سنی نیز توسط معادله UNSCEAR شده محاسبه شد.

نتایج: نتایج نشان داد دامنه و میانگین غلظت رادن ۲۲۲ به ترتیب ۳Bq/m ۳۸۴-۶/۸۷ و ۳Bq/m ۷۰±۴/۲۳۴ می‌باشد. میانگین دز مؤثر دریافتی گروه‌های سنی مردان بالغ، زنان بالغ، کودکان و اطفال به ترتیب ۰۰۰۷/۰±۰۰۲۴/۰، ۰۰۰۵/۰±۰۰۱۸/۰، ۰۰۰۲/۰±۰۰۰۷/۰ و mSv/y  ۰۰۰۳/۰±۰۰۱/۰ می‌باشد. ترتیب دز مؤثر دریافتی در گروه‌های سنی مختلف؛ مردان بزرگسال > زنان بزرگسال > اطفال > کودکان می‌باشد.

نتیجه‌گیری: دز مؤثر دریافتی همه گروه‌های سنی به ویژه گروه سنی بزرگسالان کمتر از حد استاندارد (۰,۱mSv/y) از این رو نیازی به تصفیه رادن ۲۲۲ آب آشامیدنی شهر بندرعباس نمی‌باشد.


امیر حسین محوی، عبدالحسین مدنی ، یدالله فخری،
دوره ۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: رادن ۲۲۲ از عناصر رادیو اکتیو ، بی رنگ، بی بو و با نیمه عمر ۸۳/۳ روز می باشد که استنشاق آن در بلند مدت می تواند باعث سرطان ریه گردد. مصالح ساختمانی مانند سنگ های گرانیتی یکی از منابع  اصلی انتشار گاز رادن ۲۲۲ در هوای داخلی منازل مسکونی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تفاوت دز موثر دریافتی ناشی از رادن۲۲۲ هوای داخلی منازل مسکونی قدیم و جدید شهر میناب انجام شد.

روش ها:  در این مطالعه غلظت  رادن ۲۲۲ هوای داخلی و بیرونی ۱۷ منزل مسکونی جدید  و ۱۷ منزل مسکونی قدیم در دو فصل زمستان و بهار توسط دستگاه پرتابل رادن سنج مدل RTM۱۶۸۸-۲ اندازه گیری شد و توسط معادله UNSCEAR دز موثر دریافتی محاسبه و سپس تفاوت دز موثر دریافتی رادن ۲۲۲  در منازل مسکونی جدید و  قدیم    مقایسه گردید.

نتایج: میانگین  غلظت  رادن ۲۲۲ هوای داخلی منازل مسکونی قدیمی (Bq/m۳ ۲۵±۳) و جدید (Bq/m۳ ۴۲±۶ ) کمتر از حد استاندارد WHO و EPA می باشد.  میانگین دز موثر دریافتی سالانه رادن ۲۲۲ در  منازل مسکونی قدیم و جدید شهر میناب به ترتیب ۰۷/۰±۶۴/  و  ۱۵/۰±۰۶/۱ mSv/y می باشد.

نتیجه گیری:   منازل مسکونی جدید و قدیم شهر میناب منبع رادن ۲۲۲ می باشند. به علت به کار گیری بیشتر گرانیت در مصالح ساختمان های جدید، از این رو  غلظت رادن ۲۲۲ و به دنبال آن دز موثر دریافتی  افراد در منازل مسکونی جدید نسب به  منازل قدیمی بیشتر می باشد.


حمید رضا غفاری، یدالله فخری ، وجیهه حسن زاده،
دوره ۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده

 مقدمه: استفاده از تلفن های همراه هوشمند روز به روز در جهان در حال افزایش است و استفاده بیش از حد از این نوع تلفن ها باعث نگرانی های زیادی در زمینه اثرات میدان های الکترو مغناطیسی منتشره و میزان جذب ویژه  بر سلامت انسان شده است.

روش ها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی میدان الکتریکی ناشی از تلفن های همراه هوشمند سامسونگ و نوکیا توسط دستگاه پرتابل اندازه گیری امواج الکترو مغناطیسی مدل HI-۳۶۰۳-VDT/VLF اندازه گیری شد و  میزان جذب ویژه سر در این دو تلفن همراه بوسیله معادله ICNIRP مورد محاسبه قرار گرفت. میزان جذب ویژه تلفن های همراه هوشمند سامسونگ و نوکیا با استفاده از آزمون آماری T-Test مقایسه  و تجزیه و تحلیل گردید.

 نتایج: میانگین میدان الکتریکی  تلفن همراه سامسونگ و نوکیا به ترتیب  v/m ۰/۱۹±۱/۸ و v/m ۰/۳۹±۲/۳۲  و دامنه میدان الکتریکی به ترتیب v/m ۲/۲۱-۱/۵۶ و v/m ۲/۸۹-۱/۶۹ می باشد . میانگین  میزان جذب ویژه در سامسونگ و نوکیا به ترتیبW/Kg ۰/۰۰۰۵±۰/۰۰۲۴ و ۰۰۱۳/۰±۰۰۴۱/۰ در فرکانس MHz ۹۰۰ و  W/Kg ۰۰۱/۰±۰۰۴/۰ و  W/Kg ۰۰۲/۰±۰۰۶۲/۰ در فرکانس MHz ۱۸۰۰ می باشد. نسبت میانگین میدان الکتریکی تلفن همراه سامسونگ به حد رهنمود در  فرکانس  MHz۹۰۰ و MHz۱۸۰۰ به ترتیب ۳۶/۴ % و ۳۴/۳ % و همچنین  در تلفن همراه نوکیا به ترتیب  ۶۲/۵% و ۳۴/۴ % می باشد. نسبت میانگین میزان جذب ویژه سر در تلفن های همراه هوشمند سامسونگ و نوکیا به حد رهنمود  در فرکانس ۹۰۰ به ترتیب ۱۵/۰% و ۲۵/۰% و در فرکانس MHz ۱۸۰۰ نیز به ترتیب  ۲۳/۰% و ۳۸/۰ % می باشد.

نتیجه گیری: میزان جذب ویژه تلفن های همراه هوشمند نوکیا در فرکانس های ۹۰۰ و ۱۸۰۰  به طور معنی دار بیشتر از سامسونگ می باشد (۰۵/۰ p value <). از این رو می توان گفت در یک دوره زمانی ثابت خطرات سلامتی تلفن های همراه هوشمند نوکیا بیشتر از سامسونگ می باشد.  


سمیره فخری، عباس یزدان پناه، پرویز آقابی برزآباد،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده

هدف در ایران طرح سلامت خانواده از سال ۱۳۸۸ به‌صورت آزمایشی در ۲ استان فارس و مازندران در حال اجراست. در شهر میناب نیز این طرح با عنوان طرح سلامت خانواده اجرا شد، اما در حال حاضر چالش‌هایی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی راهکارهای اجرایی برنامه سلامت خانواده در شهر میناب طراحی و اجرا شد.
روش ها این مطالعه کیفی در شهر میناب استان هرمزگان با بهره‌گیری از کارشناسان خبره و کارشناسان ستادی برنامه سلامت خانواده انجام شد. روش نمونه‌گیری به‌صورت نمونه‌گیری هدفمند تا رسیدن به مرحله اشباع بود. روش گردآوری اطلاعات انجام مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته و یادداشت‌برداری در عرصه بود. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل محتوای کیفی به روش کد‌گذاری انجام شد.
یافته ها در طی فرایند تحلیل داده‌ها، ۵ درون‌مایه اصلی (تبیین نیروی انسانی، تبیین اعتبارات، تبیین قوانین، تبیین امنیت سیستم، تبیین الگوی استاندارد) و ۱۰ طبقه (مشکلات مرتبط با کارکنان‌، پزشکان و متخصصان، مدیران طرح، پرداخت حقوق، عوامل مرتبط با امکانات رفاهی، عوامل مرتبط با پزشکان و متخصصان، عوامل مرتبط بیماران، عوامل مرتبط با ماماها و مراقبین سلامت، امنیت کارکنان، سیاست‌گذاری مناسب نظام سلامت) و ۲۰ زیر‌طبقه حاصل شد.
نتیجه گیری طرح سلامت خانواده به دلایل عدیده‌ای نظیر بودجه ناکافی‌، کمبود منابع انسانی‌، مدیریت نامناسب و توجیه ناکافی کارکنان در حال حاضر با چالش‌هایی روبه‌رو شده است که با‌توجه‌به مزایایی که این طرح دارد می‌توان با حل این چالش‌ها زمینه موفقیت طرح سلامت خانواده را در میناب ایجاد کرد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb