جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای اختلالات اسکلتی- عضلانی

عبدالحمید تاجور، عبدالحسین مدنی، مسعود فرحناک، امین قنبرنژاد،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: عدم تناسب میان نیازهای شغلی و توان کاری و انجام کارهای تکراری بدون وجود وقفه‌های استراحتی می‌تواند منجر به ایجاد اختلالات تجمعی ناشی از تروما می‌گردد که معمولاً در اثر مواجهه طولانی مدت با ریسک فاکتورهای مختلف ایجاد می‌شود صنعت آلومینیوم سازی جزو صنایعی است که در آن انجام فعالیت های جسمانی سنگین و پوسچرهای نامطلوب کاری بسیارمتداول است. لذا به منظور بررسی شیوع این اختلالات و استفاده از نتایج، جهت انجام اقدامات پیشگیرانه این تحقیق انجام گردید. 
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی در صنایع آلومینیوم المهدی هرمزگان انجام گردید. ابزار نمونه گیری پرسشنامه نوردیک می‌باشد که از بخش عمومی آن برای بررسی شیوع علائم و از بخش تخصصی آن جهت بررسی وضعیت اختلالات تجمعی ناشی از تروما استفاده گردید. با استفاده از شیوه نمونه گیری از نوع سرشماری ۲۰۰ نفر از کارکنان این صنعت انتخاب و بعد از جمع آوری داده‌ها نتایج با استفاده از نرم افزار spss۱۵ تجزیه و تحلیل گردید.
یافته‌ها: بیشترین میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی و اختلالات ناشی از ضربات تجمعی گردن و کمر مربوط به رانندگان کرین، بیشترین میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی و اختلالات ناشی از ضربات تجمعی در ناحیه دست/مچ دست در کارگران جوشکار و بیشترین میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی و اختلالات ناشی از ضربات تجمعی شانه در کارگرانی که فعالیت آندکوبی را انجام می دهند گزارش گردید. همچنین با انجام آزمون کای اسکوئر در سطح معنی داری ۵ درصد وجود رابطه معنی دار میان اختلالات ناشی از ضربات تجمعی اختلالات ناشی از ضربات تجمعی اختلالات ناشی از ضربات تجمعی اختلالات ناشی از ضربات تجمعی اختلالات ناشی از ضربات تجمعی در ناحیه کمر با قد، سن، وزن و سابقه کاری و اختلالات ناشی از ضربات تجمعی دست/مچ دست با سن و سابقه کاری تأیید گردید. 
نتیجه‌گیری: بالا بودن میزان شیوع علائم و اختلالات تجمعی ناشی از تروما در جامعه مورد مطالعه نسبت به جمعیت عمومی کشور لزوم توجه به اصلاح شرایط غیرارگونومیک محیط‌های کاری، اصلاح شیوه‌های کاری و آموزش به کارکنان را بیشتر آشکار می نماید. پیشنهاد می‌شود با برنامه ریزی صحیح از تجمع استرس های فیزیکی و بیومکانیکی در بافت‌های بدن کارکنان جلوگیری گردد. 

حاجی امید کلته، محمدامین فقیه، ابراهیم تابان، عارف فقیه، محسن یزدانی اول،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: وضعیت بدنی نامناسب در حین کار با رایانه می‌تواند باعث مشکلات اسکلتی عضلانی برای کاربران رایانه شود. این مطالعه با هدف تأثیر برنامه آموزشی ارگونومی بر تصحیح وضعیت نامناسب بدنی در حین کار و کاهش دیگر عوامل آسیب زایی اسکلتی عضلانی در یکی از واحدهای اداری شرکت ملی گاز ایران انجام شد.
روش ها:
جامعه آماری پژوهش حاضر، ۵۲ نفر از کارکنان یک واحد اداری بودند. بعد از ارزیابی اولیه از وضعیت بدنی در حین کار، برنامه مداخله آموزشی ارگونومی جهت کاهش عوامل آسیب زایی اسکلتی - عضلانی در طی یک دوره دو ماهه، به کاربران داده شد. ارزیابی وضعیت بدنی قبل و بعد از آموزش با استفاده از روش رولا انجام گردید، سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۹ و توسط آزمون‌های آماری Chi-Square و t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتد.
نتایج
: نتایج نشان داد که امتیاز نهایی افراد قبل از آموزش حداقل ۳ و حداکثر ۷ می‌باشد و بعد از ارائه آموزش و با گذشت ۲ ماه از آن، امتیاز نهایی حداقل ۲ و حداکثر ۴ گردید. آزمون آماری Chi-Squareنشان داد که بین برنامه مداخله آموزش ارگونومی در کاهش عوامل آسیب‌زای اسکلتی عضلانی و اصلاح وضعیت بدنی کاربران رابطه معنی‌داری وجود دارد.
نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد برنامه آموزش ارگونومی می‌تواند یک روش بسیار مؤثر برای کاهش عوامل آسیب‌زایی اسکلتی عضلانی باشد.

احمد ذوالفقاری، بهرام کوهنورد،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده

مقدمه: اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از عوامل شایع آسیب های شغلی و ناتوانی در کشورهای صنعتی و کشورهای در حال توسعه می باشند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی-  عضلانی و ارزیابی ریسک ابتلا به این اختلالات در کارکنان یک شرکت نفتی صورت پذیرفت.

روش ها: در این مطالعه مقطعی، کلیه ۳۵ نفر از کارکنان واحد آیزوماکس یک شرکت صنعتی شرکت کردند. از پرسشنامه ی نوردیک برای تعیین شیوع اختلالات اسکلتی-  عضلانی و از روش های RULA و REBA به منظور ارزیابی ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی استفاده شد.

نتایج: بیشترین اختلالات موجود در پرسنل واحد آیزوماکس، مربوط به ناحیه کمر (۴/۲۲ درصد) و کمترین اختلالات، مربوط به ناحیه آرنج (۱/۴ درصد) گزارش شد. ارتباط معنی داری بین سن و سابقه کار با شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی وجود داشت(٠٠١ /۰> (P.  بیشترین و کمترین اختلالات نیز براساس نوع شغل، مربوط به کارمندان عملیات و سرکارگردان می باشد. نتایج حاصل از ارزیابی پوسچر به روش REBA نشان داد ۱۰درصد از پوسچرها دارای ریسک پایین ، ۶۰ درصد دارای ریسک متوسط و ۳۰ درصد از پوسچرها دارای ریسک بالا می باشند. نتایج حاصل از ارزیابی پوسچر به روش RULA نیز نشان داد که ۵۰ درصد پوسچرها دارای سطح ۲(تحقیقات دقیق و بیشتری بر روی پوسچر صورت بگیرد و احتمالا تغییراتی نیز لازم است) و ۵۰ درصد دارای سطح ۳(به زودی تغییرات و اصـلاحات و نیـز تحقیقـات دقیق تر صورت بگیرد) می باشند.

نتیجه گیری: بر اساس یافته های به دست آمده می توان چنین نتیجه گرفت که ریسک و شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در جمعیت مورد مطالعه به ویژه در شغل عملیات بالا است و نیاز به مداخله ارگونومیک می باشد.


مهسا جهادی‌نائینی، آرزو اسماعیل‌زاده، سیدمهدی موسوی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

هدف:  شاخص فشار نسبی یک روش ارزیابی ریسک ماکروارگونومی است که قابلیت شناسایی و تحلیل ریسک فاکتورهای مرتبط با وقوع اختلالات اسکلتی- عضلانی را دارد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی ریسک وقوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از دیدگاه ماکروارگونومی در کارکنان شرکت پالایش نفت با استفاده از شاخص فشار نسبی بود.
روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، جامعه آماری تعداد ۱۷۲ نفر از کارکنان شاغل با ۱۳ گروه شغلی مختلف در صنعت پالایش نفت بود که به روش سرشماری انتخاب شدند. داده‌ها با انجام مصاحبه و تکمیل چک‌لیست شاخص فشار نسبی برای همه مشاغل موجود محاسبه و سطح ریسک وقوع اختلالات اسکلتی برای آن‌ها تعیین گردید. آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌­های توصیفی و تحلیل واریانس یک‌طرفه انجام شد.  
نتایج:  میانگین و انحراف‌معیار سن افراد شرکت‌کننده ۳/۷±۳۸ بود. نتایج شاخص RSI نشان داد که ۳ گروه شغلی جوش‌کار (۱/۱±۶۳/۱RSI=) فلزکار (۷/۱±۰۱/ ۲RSI=) و برش‌کار (۶/۱±۱۲/۲RSI=) در ناحیه قرمز یا ناحیه خطر، ۵ گروه شغلی در ناحیه زرد یا خطر متوسط و ۵ گروه شغلی نیز در ناحیه سبز یا کم‌خطر قرار دارند. همچنین بین میانگین نمره شاخص RSI با حیطه پوسچر، محیط و حمل دستی بار ارتباط معنا‌داری وجود دارد (۰۵/۰P-Value<).
نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های حاصل از این مطالعه، پوسچر، محیط و حمل دستی بار به‌عنوان تأثیرگذارترین ریسک‌فاکتورها در بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در بین کارکنان صنعت پالایش نفت شناخته شدند. بنابراین حفظ پوسچر مطلوب در حین انجام کار، بهسازی شرایط محیط کار و کاهش میزان حمل دستی بار توسط کارکنان می‌تواند منجر به کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی در صنایع پالایش نفت شود.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb