جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای حذف

خدامراد صوفی، نرگس خانجانی، فاطمه کامیابی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: با توجه به اهمیت کنترل و حذف مالاریا در ایران، در این مقاله روند مالاریا و نقش مداخلات پیشگیرانه بر بروز این بیماری در شهرستان سرباز استان سیستان و بلوچستان به منظور فراهم شدن زمینه تحقیقات بیشتر و ارائه راهکارهای موثر در جهت کنترل و حذف بیماری مالاریا مورد بررسی قرار گرفت .

روش ها: در این مطالعه داده ها به روش سرشماری با استفاده از آمارهای موجود در شبکه بهداشت و درمان و سایر پایگاه ها شهرستان سرباز، طی سال های ۹۳-۱۳۸۴ جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS۱۸ تجزیه و تحلیل گردید. برای مقایسه ها از آزمون تی تست زوجی ، Wilcoxon و برای مقایسه متغیر های کمی از آزمون  Spearman استفاده شد.

یافته ها: موارد بیماری مالاریا در شهرستان سرباز از ۳۸۶۵ مورد با میزان بروز ۴/۲۸ در هزار نفر در سال ۱۳۸۴ به ۳۱۳ مورد با میزان بروز ۹/۱ در هزار نفر در سال ۱۳۹۳ رسیده است. موارد بروز در روستاهایی که طی ده سال گذشته  از  برق و لوله کشی آب برخوردار شدند. به طور معنی داری کاهش یافته است. همچنین موارد بروز بیماری پس از وقوع طوفان گونو در این شهرستان افزایش یافت.

نتیجه گیری: موارد مالاریا در دهه اخیر در جنوب شرق کشور کاهش یافته و جهت حذف این بیماری، کنترل مناطق مرزی، همکاری های درون بخشی و بین بخشی و هوشیاری سیستم بهداشتی در مقابله با اپیدمی های احتمالی ضروری به نظر می رسد.


کاووس دیندارلو، حمیده شیخ محمدی، حمزه علی جمالی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده

هدف: نیترات به دلیل حلالیت بالا در آب، باعث آلودگی منابع آب زیرزمینی و تهدیدی جدی برای سلامتی انسان‌ها شده و موجب اوتروفیکاسیون در منابع آب می‌گردد. این مطالعه با هدف بهینه‌سازی استفاده از پامیس اصلاح شده در حذف نیترات از آب انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه تجربی در سال ۱۳۹۸ در مقیاس آزمایشگاهی و با طراحی آزمایشات به روش باکس بنکن انجام شد. متغیرهای مورد مطالعه شامل (۴-۲) pH، غلظت اولیه نیترات (mg/L۱۰۰-۵۰)، زمان تماس (min۴۵-۱۵) و دوز پامیس (gr/L۵/۱-۵/۰) اصلاح شده در سه سطح بود. در مجموع تعداد ۲۹ آزمایش طراحی و اجرا شد. طراحی آزمایشات و آنالیز نتایج با استفاده از نرم‌افزارDesign Expert   انجام شد. کلیه آزمایش‌ها در آزمایشگاه دانشکده بهداشت قزوین طبق دستورالعمل آخرین ویرایش کتاب روش‌های استاندارد برای آزمایشات آب و فاضلاب انجام شدند.
نتایج: نتایج نشان داد که معادله چند جمله‌ای درجه دوم بر داده‌های آزمایشی برازش خوبی دارد. اثرات درجه اول هر چهار متغیر شامل pH، غلظت اولیه نیترات، زمان تماس و پامیس اصلاح شده و همچنین اثرات متقابل و اثرات درجه دوم هر یک از آن ها بر کارایی حذف نیترات از آب معنی‌دار بود (P-Value<۰,۰۵). نتایج بهینه‌سازی عددی نشان داد که شرایط بهینه شامل pH برابر ۰۱/۲، غلظت اولیه نیترات ۴۵/۷۰ میلی گرم در لیتر، زمان واکنش ۹۸/۴۴ دقیقه و دوز پامیس اصلاح شده ۲۱/۱ گرم در لیتر بود. در این شرایط راندمان حذف نیترات، میزان مطلوبیت مدل و R۲ پیش بینی شده به ترتیب برابر با ۶۶/۸۹ درصد، ۱۰۰ درصد و ۸۲/۰ بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج می‌توان از پامیس اصلاح شده با منیزیم برای حذف نیترات از آب استفاده نمود. اما بایستی توجه نمود که پس از تصفیه بایستی با یک ماده قلیاء مناسب pH آب حاصل اصلاح شود.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb