Journal of Preventive Medicine
طب پیشگیری
J Prevent Med
Medical Sciences
http://jpm.hums.ac.ir
1
admin
2476-7182
2423-429X
8
10.52547/jpm
14
8888
13
fa
jalali
1394
9
1
gregorian
2015
12
1
2
4
online
1
fulltext
fa
وضعیت مصرف میوهجات و سبزیجات بر اساس سازههای الگوی فرانظریهای در زنان مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس
Consumption of Fruits and Vegetables based on Constructs of Transtheoretical Model in Women Referred to Health Centers of Bandar Abbas
تخصصي
Special
پژوهشي
Orginal
<p dir="RTL" style="margin-right:3.0cm;text-align:justify;text-justify:inter-ideograph;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><strong><span style="letter-spacing:-.4pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه:</span></span></span></strong> <span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">مصرف میوهجات و سبزیجات نقش مهمی در سلامتی انسان و پیشگیری از بیماریها دارد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مصرف میوهجات و سبزیجات براساس سازههای الگوی فرانظریهای در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس انجام گرفت.</span></span></span></p>
<p dir="RTL" style="margin-right:3.0cm;text-align:justify;text-justify:inter-ideograph;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><strong><span style="letter-spacing:-.4pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">روشکار</span></span></span></strong>: <span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">در این پژوهش توصیفی</span></span></span><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:sakkal majalla;"><span style="font-size:10.0pt;">–</span></span></span><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;"> تحلیلی تعداد 383 نفر از زنان مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس به روش نمونهگیری خوشهای وارد مطالعه شدند. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامهای که شامل مشخصات دموگرافیک و سازههای الگوی فرانظریهای بود، استفاده شد. دادهها به کمک نرمافزار آماری </span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:10.0pt;"> SPSS 19</span></span><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">و آزمونهای آنالیز واریانس یکطرفه و روند خطی تجزیه و تحلیل</span></span></span> <span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">شد.</span></span></span></p>
<p dir="RTL" style="margin-right:3.0cm;text-align:justify;text-justify:inter-ideograph;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><strong><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج<span style="letter-spacing:-.4pt;">:</span></span></span></strong> <span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">اکثریت افراد مورد بررسی در مرحله حفظ و نگهداری و کمترین درصد آنها در مرحله قصد مصرف میوه و سبزیجات بودند. بین مراحل تغییر رفتار مصرف سبزیجات با سازههای موازنه تصمیمگیری، خودکارآمدی و فرآیندهای شناختی و رفتاری ارتباط معنیداری وجود داشت (05/0</span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:10.0pt;">Pvalue</span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:10.0pt;"><</span></span><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">). در مورد مصرف میوه نیز به استثنای فرآیندهای رفتاری چنین نتایجی مشاهده شد (05/0</span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:10.0pt;">Pvalue</span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-size:10.0pt;"> <</span></span><span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">).</span></span></span></p>
<p dir="RTL" style="margin-right:3.0cm;text-align:justify;text-justify:inter-ideograph;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><strong><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری</span></span></strong><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">:</span></span> <span style="letter-spacing:-.5pt;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:10.0pt;">وجود ارتباط معنیدار بین موازنه تصمیمگیری، خودکارآمدی و فرآیندهای تغییر با مراحل تغییر حاکی از اهمیت و تأثیرگذاری این سازهها در تغییر رفتار مصرف میوهجات و سبزیجات است. پیشنهاد میشود در برنامههای آموزشی مبتنی بر الگوی فرانظریهای برای ارتقای مصرف میوهجات و سبزیجات سازههای مذکور مدنظر قرار گیرند.</span></span></span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Introduction:</strong> Fruits and vegetables consumption plays an important role in human health and prevention of disease. This study aimed to determine consumption of fruits and vegetables based on constructs of Transtheoretical Model in women referred to Health Centers of Bandar Abbas.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Methods:</strong> In this analytical - descriptive study, 383 women who referred to Health Centers of Bandar Abbas recruited through cluster sampling. Data were collected using a questionnaire which consisted of two sections, namely, demographic characteristics and structures of Transtheoretical Model. Data were analyzed by SPSS 19 software and One – way ANOVA and linear trends as statistical tests.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Results:</strong> The majority of subjects were in maintenance stage and the lowest percentage in contemplation stage of fruit and vegetable consumption. Significant differences were found for decisional balance, self-efficacy and cognitive and behavioral processes scores across the five stages of change for vegetable consumption. Similar results were observed for fruit consumption with the exception of behavioral processes.</p>
<p style="text-align: justify;"></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Conclusion:</strong> Existence of a significant relationship between the decisional balance, self-efficacy and processes of change with stages of change indicative the importance and impact of these structures in behavior change of fruits and vegetables consumption. It is suggested that training programs based on TTM to promote the consumption of fruits and vegetables are considered these structures.</p>
میوه, سبزی, الگوی فرانظریهای, بندرعباس
Fruit, Vegetable, Transtheoretical Model, Bandar Abbas
1
13
http://jpm.hums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-35-21&slc_lang=fa&sid=1
Banafshe
Agah
بنفشه
آگاه
10031947532846003631
10031947532846003631
No
MSc , Health Education, Hormozgan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
Teimoor
Aghamolaei
تیمور
آقاملایی
teaghamolaei@gmail.com
10031947532846003632
10031947532846003632
Yes
Professor of Health Eudaction, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.
دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
Ali
Alizadeh
علی
علیزاده
10031947532846003633
10031947532846003633
No
Assistant Professor, Health Management
دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
Shideh
Rafati
شیده
رفعتی
10031947532846003634
10031947532846003634
No
Instructor, Department of Biostatistiucs, Social Determinants on Health Promotion Research Center, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran
دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
Fatemeh Alsadat
Hossaini
فاطمه السادات
حسینی
10031947532846003635
10031947532846003635
No
MSc of Department of Health Education, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran