Journal of Preventive Medicine
طب پیشگیری
J Prevent Med
Medical Sciences
http://jpm.hums.ac.ir
1
admin
2476-7182
2423-429X
8
10.52547/jpm
14
8888
13
fa
jalali
1394
4
1
gregorian
2015
7
1
2
2
online
1
fulltext
fa
دانش، نگرش و عملکرد مردم در خصوص طغیان بیماری های اسهالی ناشی از آب و غذا در منطقه پردیس و رودهن در سال 1392
Knowledge, attitudes and practice toward outbreak of food borne disease in Pardis and Rodehen, 2013
تخصصي
Special
پژوهشي
Orginal
<p dir="RTL" style="margin-right:3.0cm"><strong><em>مقدمه:</em></strong> <em>بیماریهای منتقله از آب و غذا یک مشکل جهانی در حال افزایش در سراسر جهان تلقی میشود. هدف این مطالعه مقایسه میزان آگاهی نگرش و رفتار ساکنین شهرهای پردیس (جامعه دچار اپیدمی) و رودهن (جامعه کنترل) متعاقب اپیدمی</em> <em> در زمستان</em><em> سال 1392 بوده است.</em></p>
<p dir="RTL" style="margin-right:3.0cm"><strong><em>روش ها</em></strong>: <em>این مطالعه از نوع مقطعی توصیفی-تحلیلی است. نمونه مورد مطالعه: 512 نفر از مردم شهرستانهای پردیس و رودهن با سن بیش از 15 سال بود که به روش تصادفی انتخاب شدند که با جامعه مواجهه با اپیدمی (پردیس) 256 نفر و جامعه کنترل (شهر رودهن) 256 نفر مصاحبه گردید. از پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شد.</em></p>
<p dir="RTL" style="margin-right:3.0cm"></p>
<p><strong><em>نتایج</em></strong><strong>:</strong> <em>میزان مشارکت در این مطالعه در جامعه مورد 94 درصد و در جامعه اپیدمی 95% بدست آمد. میانگین کل نمره آگاهی، نگرش و عملکرد شرکت کنندگان به ترتیب 63/4±34/16، 03/5±81/32 و 66/2±51/10 بدست آمد. مردم شهر پردیس (جامعه اپیدمی) آگاهی، نگرش و عملکرد کمتری نسبت به شهر رودهن (جامعه کنترل) در خصوص بیماریهای منتقله از راه آب و غذا داشتند. همچنین میانگین نمره </em><em><span dir="LTR"> KAP</span></em><em>در میان شهرنشینان (017/0=</em><em><span dir="LTR">P</span></em><em> ,014/0=</em><em><span dir="LTR">P</span></em><em> , 002/0=</em><em><span dir="LTR">P</span></em><em>)، متأهلین</em> <em>(004/0=</em><em><span dir="LTR">P</span></em><em> ,140/0=</em><em><span dir="LTR">P</span></em><em> ,04/0=</em><em><span dir="LTR">P</span></em><em>) و در میان کسانی که عمدهترین منبع کسب اطلاعات بهداشتی خود را طی 30 روز گذشته از طریق تلویزیون اعلام کرده بودند (950/0=</em><em><span dir="LTR">P</span></em><em> , 15/0=</em><em><span dir="LTR">P</span></em><em> , 001/0=</em><em><span dir="LTR"> P</span></em><em>) بیشتر بود. رگرسیون خطی نشان داد به ازای یک نمره افزایش آگاهی، نمره عملکرد 72/0 و به ازای یک واحد افزایش در نمره نگرش 72/0نمره عملکرد افزایش یافت.</em></p>
<p dir="RTL" style="margin-right:3.0cm"><strong><em>نتیجهگیری</em></strong>: <em>آگاهی، نگرش و عملکرد مطلوب میتواند یک عامل پیشگیرنده در ابتلاء به طغیانهای ناشی از آب و غذا باشد. همچنین نقش مؤثر برخی رسانهها نظیر تلویزیون و مراکز بهداشتیدرمانی خود عامل مؤثر پیشگیرنده دیگر است.</em></p>
<p><strong>Introduction:</strong> This Study conducted after diarrheal outbreak that occurred in Pardis city in Iran. The aim of study was to evaluate Knowledge, attitudes and community practice toward outbreak of food borne diseases in Pardis and Rodehen.</p>
<p><strong>Methods:</strong> A KAP survey was conducted from January to march 2013 enrolling 526 people aged over 15 years (response rate: 97%). The questionnaire included the following parts: (a) 16 questions referred to general and demographic characteristics like gender, educational level, source of health information (b) 12 questions regarding knowledge (Min=0, Max=36) (c) 10 questions regarding attitude (Min=0, Max=50) and (d) nine questions regarding practice (Min=0, Max=27). The data were analyzed by STATA 11 software.</p>
<p></p>
<p><strong>Results:</strong> The mean scores of knowledge, attitude and practice were 16<span dir="RTL">.</span>34 (SD=4.63), 32.81 (SD=5.03), and 2.66 (SD=3.81) respectively. The mean scores of knowledge, attitude and practice about food-borne and water-borne outbreaks were significantly higher among community without diarrhea outbreak compared to the community with diarrhea outbreak. Also knowledge and practice scores were significantly higher among people who had obtained their health information from television in 30 days ago (P=0.001, P=0.015, P=0.095). According to adjusted linear regression analysis, one unit increase in knowledge or attitude score leads to 0.72 increase in practice score (P<0.001).</p>
<p><strong>Conclusion:</strong> Increasing the knowledege and attitude of the community towards food and water borne diseases will improve their practice and facilitates controlling the outbreaks of communicable diseases.</p>
آگاهی, نگرش, بیماریهای ناشی از آب و غذا, طغیان, پردیس
Knowledege, Attitude, Food-Borne and Water-Borne Disease, Outbreak, Pardis
33
43
http://jpm.hums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-10&slc_lang=fa&sid=1
A
Tamjidi
اکرم
تمجیدی
1003194753284600829
1003194753284600829
No
K
Holakui Naeini
کوروش
هولاکویی
1003194753284600830
1003194753284600830
Yes
E
Ahmadnezhad
الهام
احمدنژاد
1003194753284600831
1003194753284600831
No