Sharafi P, Dindarloo K, Davoodi S H, Heidari M, Shamsedini M. Evaluation of heavy metals carcinogenesis due to fish consumption in Bandar Abbas City. J Prevent Med 2021; 8 (2) :16-4
URL:
http://jpm.hums.ac.ir/article-1-296-fa.html
شرفی پریسا، دیندارلو کاووس، داوودی سید حسین، حیدری محسن، شمس الدینی محمد. ارزیابی خطر سرطانزایی فلزات سنگین ناشی از مصرف ماهی در شهر بندرعباس. طب پیشگیری. 1400; 8 (2) :16-4
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-296-fa.html
1- گروه مهندسی بهداشت محیط، پژوهشکده سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقای سلامت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
چکیده: (3140 مشاهده)
هدف: نوار شمالی خلیجفارس بهخصوص حوزه بندرعباس یکی از قطبهای تامین ماهی در کشور میباشد و آلودگی ماهیهای خوراکی در این ناحیه میتواند سلامت مصرفکنندگان را تهدید کند. بنابراین، هدف از این مطالعه ارزیابی ریسک بهداشتی سرب و کادمیوم موجود در ماهیهای خوراکی سطحزی، میانزی و کفزی عرضه شده در شهر بندرعباس میباشد.
روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال 1397 انجام شد تعداد 81 نمونه ماهی سطحزی، میانزی و کفزی در 9 گونه مختلف موجود از بازار ماهیفروشان شهر بندرعباس به روش طرح آشیانی یا سلسله مراتبی جمعآوری شد. قطعات خوراکی ماهیها توسط روش مایکروویو هضم و غلظت سرب و کادمیوم آن با استفاده از روش اسپکتروفتومتر جذب اتمی سنجش شد. در نهایت، میزان برآورد شده دریافتی روزانه (EDI)، شاخص خطر غیرسرطانزایی (THQ) و خطر سرطانزایی (CR) مرتبط با مصرف ماهیهای آلوده به فلزات سنگین مورد نظر محاسبه شدند.
نتایج: مقادیر متوسط غلظت سرب در ماهیهای سطحزی، میانزی وکفزی به ترتیب برابر 03/0، 019/0 و 04/0 میلیگرم بر کیلوگرم بودند. مقادیر مربوطه برای غلظت کادمیوم به ترتیب برابر 0028/0، 002/0 و 0056/0 میلیگرم بر کیلوگرم بودند. از دیدگاه سلامت انسان، مقادیر THQ برای هر عنصر و مقادیر کل خطر هدف (TTHQ) برای هر دو عنصر کمتر از 1 بودند. علاوه بر این، مقادیر CR برای هر دو فلز کمتر از خطر قابل قبول ابتلا به سرطان در طول عمر (5-10) بود.
نتیجهگیری: مطابق مقادیرEDI ،THQ ، TTHQ، CR و سطوح ایمنی قابل قبول ارگآنهای مختلف، استفاده از ماهیهای بررسی شده خطر بهداشتی قابل توجهی برای سلامتی انسان ایجاد نخواهد کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/10/29 | پذیرش: 1400/4/13 | انتشار: 1400/2/10