دوره 1، شماره 1 - ( پاییز 1393 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 22-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Poorahmad-Garbandi F, Salaezade M, Etehad R. Reasons for termination of breastfeeding among women referred to Bandar- Abbas health centers. J Prevent Med 2014; 1 (1) :16-22
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-37-fa.html
پوراحمدگربندی فاطمه، سالارزاده مرجان، اتحاد رویا. بررسی علل قطع زود هنگام شیردهی انحصاری مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در شهر بندرعباس. طب پیشگیری. 1393; 1 (1) :16-22

URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-37-fa.html


چکیده:   (14056 مشاهده)
مقدمه : شیر مادر کامل‌ترین و بهترین منبع غذایی است و نقش مهمی در تامین سلامت و نیازهای تغذیه‌ای، عاطفی، روانی و کاهش مرگ و میر شیر خواران دارد. سازمان جهانی بهداشت تغذیه انحصاری با شیر مادر را تا پایان شش ماهگی توصیه نموده است. امروزه در بسیاری از نقاط دنیا مدت تغذیه با شیر مادر به دلایل مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کاهش یافته است. شناخت عوامل موثر بر زمان شروع و طول دوره شیردهی نقش بسزایی در ارتقاء سیاست تغذیه انحصاری با شیر مادر دارد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر قطع زود هنگام شیردهی مادران در شهر بندرعباس انجام شد. روش‌کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 100 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس که دارای کودک زیر یک سال بوده و شیردهی را قطع نموده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای بود. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه و به روش مصاحبه حضوری جمع آوری و با استفاده از آزمون‌های آماری t و مجذور کای، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج : شروع تغذیه انحصاری با شیر مادر در 78 درصد مادران در بدو تولد بود. 53 درصد مادران تا 6 ماهگی و 27 درصد آن‌ها تا یک سالگی شیردهی انحصاری داشتند. مهمترین علت قطع شیر دهی، کمبود شیر مادر(38 درصد) بود و اکثر مادران گریه و بی قراری کودک را دلیل ناکافی بودن شیر می‌دانستند. مهمترین عوامل موثر بر تغذیه انحصاری با شیر مادر، آگاهی مادران از کیفیت شیر مادر(56درصد)، جنبه های عاطفی(25درصد)، در دسترس بودن(11درصد)، وضعیت اقتصادی(6درصد ) و جنبه‌های مذهبی (3درصد) بود. نوع زایمان در 55 درصد مادران به روش سزارین و 5/14درصد زنانی که سزارین شده بودند، نوع زایمان را عامل قطع شیردهی می‌دانستند. بین زمان اولین تغذیه کودک، وضعیت اشتغال مادر، مراقبت‌های دوران بارداری، بیمای کودک و مادر در دوران شیردهی ارتباط معنی داری وجود داشت(05/0> p). مهمترین منبع کسب آگاهی مادران در خصوص مدت شیردهی توصیه اطرافیان (47درصد) بود و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی در این رابطه نقش ضعیفی را ایفاد نموده بودند (12درصد).
 نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های این پژوهش، عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و باورهای غلط در قطع زود هنگام شیردهی مادران موثرند که بایستی مورد توجه قرار گیرند. افزایش آگاهی مادران در خصوص فواید شیر مادر، آموزش روش‌های صحیح شیر دهی در حین بارداری و پس از زایمان می‌تواند نقش بسزایی در افزایش تداوم شیردهی مادران داشته باشد.
متن کامل [PDF 164 kb]   (5785 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/2/9 | پذیرش: 1393/6/12 | انتشار: 1393/11/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb