مقدمه : گرچه سزارین به عنوان یک عمل نجات دهنده مادر و کودک در مواقع ضروری پذیرفته شده است، اما بدلیل افزایش روزافزون این روش زایمان در کشور ما، عوارض و پیامدهای زیان بار سزارین از قبیل بیماری های عفونی، عوارض بیهوشی، افسردگی پس از زایمان و ... در سالهای اخیر، می تواند تهدیدی برای سلامت زن، نوزاد، نهاد خانواده و در نهایت جامعه به شمار آید. هدف از مطالعه حاضر تعیین عوامل مرتبط با انتخاب سزارین در میان زنان باردار ساکن شهر جیرفت بوده است.
روشکار : مطالعه مقطعی حاضر بر روی 145 زن باردار مراجعه کننده به مراکز درمانی خصوصی و دولتی شهر جیرفت انجام شده است. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه محقق ساز بوده است که روایی آن توسط محققان تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 84 درصد بدست آمد. داده ها پس از ورود به نرم افزار spss19 توصیف گردید و برای تحلیل داده ها از رگرسیون لجستیک با سطح معنی داری5%=p استفاده شد. نتایج: میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه4±34 سال بود. 75 درصد زنان شرکت کننده در مطالعه روش سزارین را به عنوان بهترین روش زایمان انتخاب کردند. اکثر افراد شرکت کننده در مطالعه بین ماه7 –5 بارداری قرار داشتند (2/35 درصد). بیشتر زنان باردار حاضر در مطالعه اولین بارداری خود را تجربه کرده بودند (1/44 درصد). اکثریت افراد (4/52 درصد) «دوستان و فامیل» را به عنوان منبع کسب اطلاعات درباره انتخاب شیوه سزارین برگزیده بودند. نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیرهای محل مراقبت در دوران بارداری (41%=p)، سابقه سقط (35% =p) ، وضعیت اقتصادی (25%=p)، محل تولد (37%=p) ، سابقه سزارین در فامیل (2% =p) ، زایمان قبلی (0% =p) با انتخاب سزارین رابطه معنی داری دارند.
نتیجهگیری : از آنجا که درصد بالایی از شرکت کنندگان در این مطالعه (75 درصد)شیوه سزارین را به عنوان شیوه برتر انتخاب کرده بودند، ضروری است که مسئولین ذیربط به این نکته توجه نمایند تا با آموزش عمومی در سطح جامعه و افزایش آگاهی زنان باردار و حتی همسران آنها نسبت به روشهای زایمانی ، در جهت رفع مشکل و گسترش زایمان طبیعی برآیند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/3/3 | پذیرش: 1393/6/26 | انتشار: 1393/11/21