دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 87-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.HUMS.REC.1398.313

Molavi A, Afshar Zanjan H, Haji Alizadeh K. The effectiveness of acceptance and commitment based therapy on quality of life and psychological well-being of patients with type 2 diabetes. J Prevent Med 2021; 8 (4) :78-87
مولوی عباس، افشار زنجانی حمید، حاجی علیزاده کبری. اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. طب پیشگیری. 1400; 8 (4) :78-87

1- گروه روانشناسی سلامت، واحد بین‌المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.
2- گروه روان‌پزشکی، مرکز تحقیقات روان‌تنی، دانشگاه علوم پزشکی، اصفهان، ایران.
3- گروه روان‌شناسی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.
هدف: تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان­شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.
روش: پژوهش حاضر از نوع طرح­های کاربردی و نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون همراه با گروه کنترل  و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش، بیماران مبتلا به دیابت نوع دو جزیره کیش بود. نمونه پژوهش 40 نفر از بیماران دیابتی نوع دو بود که با روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند و با شیوه تصادفی­سازی ساده در دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (20=n) و گروه کنترل (20=n) گماشته شدند. گروه ها پرسشنامه کیفیت زندگی و بهزیستی روان­شناختی را تکمیل کردند. گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تحت آموزش قرار گرفت. از روش مانکوا و تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر استفاده شد. تحلیل­های آماری با نرم افزار SPSS.22 اجرا شد.
نتایج: نشان داد که تحلیل واریانس برای عامل درون­گروهی (زمان) و عامل بین گروهی معنادار است. نتایج به آن معنی است که با در نظر گرفتن اثر گروه، اثر زمان نیز به تنهایی معنادار است. همچنین تعامل گروه و زمان نیز معنادار است (79/134=F، 38/1=df) که میزان تاثیر آن 78 درصد است. نتایج بیان­گر آن است که تحلیل واریانس برای متغیر بهزیستی روان­شناختی برای عامل درون­گروهی (زمان) و بین گروهی و تعامل گروه و زمان نیز معنادار است.
نتیجه گیری: می­توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان­شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو موثر بود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1400/3/9 | پذیرش: 1400/9/4 | انتشار: 1400/10/10