Research code: 983999
Ethics code: IR.NIMAD.REC.1398.272
1- دکترای تخصصی، بهداشت محیط، گروه بهداشت محیط، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم پزشکی، تهران، ایران.
2- کارشناسی ارشد، بهداشت محیط، گروه بهداشت محیط، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم پزشکی، تهران. ایران.
چکیده: (2251 مشاهده)
هدف: سبزیجات از مهمترین گروه رژیم غذایی افراد بوده و تضمین کیفیت آن نقش مهمی در امنیت غذایی دارد. مصرف آن بعنوان یکی از مسیرهای اصلی ورود فلزات سنگین بوده و هدف این مطالعه ارزیابی ریسک سرطانزایی و غیرسرطانزایی ناشی از سبزیجات کشت شده در مزارع نزدیک به لندفیل شهر تهران در سال 1398 بوده است.
روشها: این مطالعه توصیفی در سال 1398 و بهروش نمونهبرداری دردسترس بر روی 8 نوع سبزی در مزارع نزدیک به لندفیل شهر تهران انجام و پس از هضم اسیدی با دستگاه ICP-OES غلظت فلزات سنگین سنجش، از روابط ریسک سرطانزایی و غیرسرطانزایی محاسبه و از نرمافزار SPSS برای تعیین ارتباط بین متغیرها استفاده شد.
نتایج: یافتهها نشان داد که ترتیب غلظت فلزات سنگین به صورت آلومینیوم> آهن> روی> منگنز> مس> نیکل> سرب> آرسنیک> کروم> کبالت> کادمیوم بوده و آلودگی کاهو> ترهفرنگی> شوید> گوجهفرنگی> بادمجان> سیبزمینی> پیاز> گلکلم میباشد. ضریب پیرسون نشان داد که بین کادمیوم با سرب، منگنز و نیکل، سرب با منگنز و نیکل نیز رابطه معنیدار خیلی قوی در سطح 1 درصد وجود دارد. مقادیر HQ تمامی فلزات و HI همه سبزیجات زیر 1 بوده و بیانگر عدم وجود ریسک غیرسرطانزایی در کودکان و بزرگسالان میباشد. در گروه کودکان کاهو، ترهفرنگی، شوید، گوجهفرنگی و بادمجان و در بزرگسالان کاهو، شوید و ترهفرنگی توانایی ریسک سرطانزایی دارند.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه مصرف طولانیمدت سبزیجات مصرفکنندگان را با خطر سرطانزایی روبرو میسازد، اقدامات اصلاحی و همچنین پایش مداوم فلزات سنگین در محصولات کشتشده در این منطقه ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت محیط دریافت: 1400/6/28 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1400/7/10