دوره 8، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 59-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 983999
Ethics code: IR.NIMAD.REC.1398.272


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shekoohiyan S, Karimian S, Moussavi G. Health risk assessment of heavy metals in vegetables cultivated around Tehran Landfill area. J Prevent Med 2021; 8 (3) :48-59
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-555-fa.html
شکوهیان سکینه، کریمیان شهلا، موسوی غلامرضا. ارزیابی ریسک بهداشتی فلزات سنگین موجود در سبزی‌های کشت‌ شده در محدوده لندفیل شهر تهران. طب پیشگیری. 1400; 8 (3) :48-59

URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-555-fa.html


1- دکترای تخصصی، بهداشت محیط، گروه بهداشت محیط، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم پزشکی، تهران، ایران.
2- کارشناسی ارشد، بهداشت محیط، گروه بهداشت محیط، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم پزشکی، تهران. ایران.
چکیده:   (2251 مشاهده)
هدف: سبزیجات از مهم‌ترین گروه رژیم غذایی افراد بوده و تضمین کیفیت آن نقش مهمی در امنیت غذایی دارد. مصرف آن بعنوان یکی از مسیرهای اصلی ورود فلزات سنگین بوده و هدف این مطالعه ارزیابی ریسک سرطان‌زایی و غیرسرطان‌زایی ناشی از سبزیجات کشت ‌شده در مزارع نزدیک به لندفیل شهر تهران در سال 1398 بوده است.
روش‌ها: این مطالعه توصیفی در سال 1398 و به‌روش نمونه‌برداری دردسترس بر روی 8 نوع سبزی در مزارع نزدیک به لندفیل شهر تهران انجام و پس از هضم اسیدی با دستگاه ICP-OES غلظت فلزات سنگین سنجش، از روابط ریسک سرطان‌زایی و غیرسرطان‌زایی محاسبه و از نرم‌افزار SPSS برای تعیین ارتباط بین متغیرها استفاده شد.
نتایج: یافته‌ها نشان داد که ترتیب غلظت فلزات سنگین به صورت آلومینیوم> آهن> روی> منگنز> مس> نیکل> سرب> آرسنیک> کروم> کبالت> کادمیوم بوده و آلودگی کاهو> تره‌فرنگی> شوید> گوجه‌فرنگی> بادمجان> سیب‌زمینی> پیاز>  گل‌کلم می‌باشد. ضریب پیرسون نشان داد که بین کادمیوم با سرب، منگنز و نیکل، سرب با منگنز و نیکل نیز رابطه معنی‌دار خیلی قوی در سطح 1 درصد وجود دارد. مقادیر HQ تمامی فلزات و HI همه سبزیجات زیر 1 بوده و بیانگر عدم وجود ریسک غیرسرطان‌زایی در کودکان و بزرگسالان می‌باشد. در گروه کودکان کاهو، تره‌فرنگی، شوید، گوجه‌فرنگی و بادمجان و در بزرگسالان کاهو، شوید و تره‌فرنگی توانایی ریسک سرطان‌زایی دارند.
نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه مصرف طولانی‌مدت سبزیجات مصرف‌کنندگان را با خطر سرطان‌زایی روبرو می‌سازد، اقدامات اصلاحی و همچنین پایش مداوم فلزات سنگین در محصولات کشت‌شده در این منطقه ضروری است.
متن کامل [PDF 545 kb]   (1313 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1400/6/28 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1400/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb