دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 101-90 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.HUMS.REC.1398.413
Ethics code: IR.HUMS.REC.1398.413

Kamari Z, Alipour V, Dindarloo K, Fazlzadeh M, Ghanbarnejad A, Ghaffari H R. Assessing the Risk of Carcinogenesis Caused by Exposure to Heavy Metals Through the Consumption of Drinking Water (A Case Study of Bandar Abbas Drinking Water). J Prevent Med 2022; 9 (1) :90-101
کمری زهره، علیپور ولی، دیندارلو کاووس، فضل زاده مهدی، قنبرنژاد امین، غفاری حمیدرضا. ارزیابی ریسک سرطان‌زایی ناشی از مواجهه با فلزات سنگین ازطریق مصرف آب آشامیدنی (مطالعه موردی آب آشامیدنی شهر بندرعباس). طب پیشگیری. 1401; 9 (1) :90-101

1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران.
3- گروه تخصصی آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
هدف از میان انواع آلاینده‌های منابع آبی فلزات سنگین به‌دلیل عدم تجزیه‌پذیری زیستی، قابلیت تجمع در زنجیره غذایی و اثرات سوء‌ حاد و مزمن بر سلامت انسان بسیار نگران‌کننده هستند. بنابراین این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک سرطان‌زایی مواجهه با فلزات سنگین در آب آشامیدنی در شهر بندرعباس انجام شد.
روش ها این مطالعه توصیفی‌تحلیلی بر روی نمونه‌های آب آشامیدنی در شهر بندرعباس در سال 1399 انجام شد. 42 نمونه از شبکه توزیع آب آشامیدنی، دستگاه‌های تصفیه آب خانگی و مراکز تصفیه آب شهری گرفته شد. غلظت فلزات سنگین موجود در نمونه‌ها با استفاده از دستگاه پلاسمای جفت شده القایی- اسپکترومتری جرمی اندازه‌گیری شدند. ارزیابی ریسک سرطان‌زایی فلزات سنگین با استفاده از روش احتمالی و تکنیک شبیه‌سازی مونت کارلو صورت گرفت.
یافته ها میانگین غلظت آرسنیک، نیکل، سرب و کادمیوم در آب آشامیدنی به ترتیب برابر با 3-10×1/25، 4-10×7/13، 3-10×1/28 و 4-10×5/00 (میکروگرم بر لیتر) و ریسک سرطان‌زایی ناشی از فلزات ذکرشده به ترتیب برابر با 4-10×1/23، 5-10×8/89، 6-10×2/07 و 5-10×2/23 است.
نتیجه گیری با توجه به نتایج میانگین غلظت فلزات اندازه‌گیری‌شده در آب آشامیدنی بندرعباس و ریسک آن‌ها به‌جز آرسنیک پایین‌تر از حد استاندارد بود. اگرچه نتایج غلظت‌ها و ریسک‌ها تهدید قابل‌توجهی برای ساکنان نشان نمی‌دهد، پیشنهاد می‌شود مطالعات بیشتری به‌ویژه درمورد غلظت آرسنیک انجام شود.
متن کامل [PDF 4392 kb]   (744 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1066 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1400/7/21 | پذیرش: 1400/8/5 | انتشار: 1401/1/12