دوره 9، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 193-182 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IUMS.FMD.REC.1399.237

Ghafari A, Faraji A H, Nikkhah M, Ajdarkosh H, Khoonsari M, Sobh Rakhshankhah E. Demographic Characteristics and Disease Manifestations in People With Pancreatic Adenocarcinoma Referred to Firoozgar Hospital: A Retrospective Study. J Prevent Med 2022; 9 (2) :182-193
غفاری ابولفضل، فرجی امیرحسین، نیکخواه مهدی، اژدرکش حسین، خونساری محمودرضا، صبح رخشانخواه الهام. بررسی ویژگی‌های عمومی و تظاهرات بیماری در افراد ابتلا‌یافته به آدنوکارسینوم پانکراس مراجعه‌کننده به بیمارستان فیروزگر: یک مطالعه گذشته‌نگر. طب پیشگیری. 1401; 9 (2) :182-193

1- گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
هدف ارزیابی ویژگی‌های عمومی و تظاهرات آدنوکارسینوم پانکراس در افراد مبتلا به این بیماری در پیشنهاد متغیرهای احتمالی برای بروز آدنوکارسینوم پانکراس اهمیت ویژه‌ای دارد. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی‌های عمومی و تظاهرات بیماری در افراد ابتلا‌یافته به آدنوکارسینوم پانکراس انجام شد.
روش ها مطالعه از نوع گذشته‌نگر بوده و بر روی 600 بیمار مبتلا به آدنوکارسینوم پانکراس مراجعه‌کننده به بیمارستان فیروزگر تهران در سال 1399 انجام شد. تظاهرات بیماری و متغیرهای عمومی شامل سابقه فامیلی و شخصی بیماری، سابقه اجتماعی و گروه خونی بیماران از پرونده آن‌ها استخراج شد. سپس این اطلاعات به‌صورت توصیفی ارزیابی شد.
یافته ها میانگین سنی بیماران 13/31±62/02 بود که 58/7 درصد مرد و 41/3 درصد زن بودند. شایع‌ترین محل آدنوکارسینوم در سر پانکراس (65/2 درصد)، شایع‌ترین گروه خونی +O (9/5 درصد) و عمده علائم و تظاهرات بیماری شامل درد شکم (75/3 درصد) بوده است. از بین عوامل خطر، بیشترین میزان شیوع را مصرف سیگار، سابقه سایر سرطان‌ها در خانواده، مصرف تریاک، دیابت، فشار خون بالا، سابقه سنگ کیسه صفرا و سابقه کوله سیستکتومی داشته است. همچنین کمترین میزان شیوع را سابقه سنگ مجاری صفراوی خارج کبدی، سابقه کلانژیت اسکلروزان اولیه، سابقه هپاتیت‌های ویروسی، مصرف متادون، الکل و سابقه پانکراتیت تشکیل داده‌اند. همچنین نتایج مشخص کرد در هیچ‌کدام از مبتلایان به آدنوکارسینوم پانکراس، سابقه بیماری التهابی روده و پولیپ کیسه صفرا نداشتند.
نتیجه گیری نتایج مطالعه ما مصرف سیگار، سابقه خانوادگی سایر سرطان‌ها، مصرف تریاک، سابقه دیابت نوع 2 و سابقه فشار خون بالا را به‌عنوان شایع‌ترین عوامل خطر اثبات‌شده در بیماران مبتلا به آدنوکارسینوم پانکراس وارد‌شده در این مطالعه معرفی می‌کند.
واژه‌های کلیدی: آدنوکارسینوم، فاکتور خطر، پانکراس
متن کامل [PDF 3649 kb]   (695 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1379 مشاهده)
دریافت: 1400/7/27 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10