مقدمه: آلودگی صوتی یکی از مهمترین و فراگیرترین عوامل زیانآور تهدیدکننده سلامتی افراد به ویژه شاغلین در صنایع محسوب میگردد. افت شنوایی قطعیترین اثر مواحهه با سروصدا شناخته شده است هرچند که اثرات فیزیولوژیکی و اثرات روانی آن نیز قابل ملاحظه میباشند. این مطالعه به دنبال شکایات مکرر کارگران و به منظور کاهش مواجهه با صدا در چهار ایستگاه کاری شامل ایستگاه گره زن، سه غلطکی، سیخ کوره و بستر خنک کننده انجام گردید.
روش ها: این مطالعه از از نوع مداخلهای بوده که بر روی چهار ایستگاه کاری پرسروصدا در کارخانه فولاد کرمان و تمامی اپراتورهای شاغل در آن ایستگاهها طی دو مرحله اجرا گردید. در ابتدا با انجام ادیومتری و آنالیز فرکانس صدا وضعیت موجود ارزیابی گردید و سپس راهکار کاهش صدا از طریق ایجاد پناهگاه صوتی به عنوان مناسبترین راهکار انتخاب و اجرا گردید.
نتایج: پس از انجام ادیومتری مشاهده گردید که در فرکانسهای چهار و شش کیلو هرتز میزان آستانه شنوایی بیش از 25 دسی بل میباشد و همچنین در تمامی ایستگاههای مذکور تراز فشار صوت بیش از حد استاندارد کشوری بود.
نتیجهگیری: با توجه به این که افزایش آستانه شنوایی در فرکانس 4000 هرتر از نشانه های اصلی شروع افت شنوایی به علت کار در محیطهای صنعتی میباشد، میتوانیم نتیجه بگیریم که در نظر گرفتن اقدامات کنترلی بسیار ضروری به نظر میرسد. لذا با انتخاب مواد با ضریب انتقال مناسب و پس از انجام محاسبات مربوطه برای هر چهار ایستگاه، طراحی مجدد اتاقک انجام گردید و به دنبال آن میزان صدای دریافتی توسط اپراتورهای واقع در ایستگاهای مذکور به کمتر از حد استاندارد و تا حد ایمن کاهش یافت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/7/23 | پذیرش: 1393/9/15 | انتشار: 1394/6/28