مقدمه: در فرآیندهای ماشین کاری فلزات، جهت کاهش گرما و روان کاری در نقطه تماس تیغه با قطعه کاری، استفاده از مایع خنککننده، معروف به آب صابون صنعتی نیاز است. در اثر استفاده طولانی مدت از آب صابون، ساختار شیمیایی آنها تخریب شده و قابلیت مصرف خود را از دست میدهند. بنابراین بایستی با به کارگیری یک روش ایمن آنها را دفع نمود. یکی از روشهای تصفیه این گونه پسابها انعقاد و لختهسازی با استفاده از مواد منعقدکننده شیمیایی است. در این تحقیق از منعقدکننده کلرور فریک برای تصفیه این گونه پسابها و جهت بهینهسازی فرآیند انعقاد از طرح مرکب مرکزی و روش سطح پاسخ استفاده گردید..
روش ها: با استفاده از کلرور فریک و به کارگیری یک دستگاه جار شش خانهای راندمان حذف اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)، کدورت و میزان آزاد شدن روغن بدست آمد. برای بهینه سازی پارامترهای بهره برداری از فرآیند، شامل pH و مقدار مواد منعقدکننده از طرح مرکب مرکزی و روش سطح پاسخ استفاده شد. برای محاسبه سه متغیر پاسخ، شامل COD، کدورت و روغن آزاد شده از مدل درجه دوم استفاده شد.
نتایج: نتایج این تحقیق نشان داد، شرایط بهینه برای استفاده از کلرور فریک برابر با غلظت gr/L 16/3 و در pH 52/3 که میزان حذف COD برابر با 4/54%، حذف کدورت 8/84% و میزان روغن آزاد شده 9/15 میلی لیتر بود. میزان مطلوبیت در این شرایط برابر با 9/85% بود. مقادیر پاسخهای بدست آمده از مطالعه آزمایشگاهی و پیشبینی شده توسط مدل دارای تطابق خوبی بودند.
نتیجهگیری: استفاده از منعقدکننده کلرور فریک در تصفیه آب صابون صنعتی، دارای راندمان حذف خوبی در حذف شاخصهای آلایندگی مورد بررسی داشته و در مقایسه با یک منعقدکننده متداول مثل آلوم، مقدار مصرف منعقدکننده تقریباً برابر اما در خصوص راندمان حذف آلایندهها دارای راندمان بالاتری است. همین طور از طرح مرکب مرکزی و روش سطح پاسخ میتوان برای بهینه سازی فرآیند انعقاد و لختهسازی استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |