Jafari N, Maleki A, Ghaffari A, Zabihi A, Bayat R. Performance of Maternity Health Workers in a Hospital in Zanjan, Iran, in Implementing Skin-to-skin Contact Between Mother and Baby and Initiating Breastfeeding. J Prevent Med 2024; 11 (2) :162-173
URL:
http://jpm.hums.ac.ir/article-1-777-fa.html
جعفری ناهید، ملکی اعظم، غفاری آیدا، ذبیحی احمدرضا، بیات رباب. عوامل پیشگوییکننده عملکرد کارکنان شاغل در بیمارستان در تماس پوست با پوست مادر و نوزاد و شروع تغذیه با شیر مادر. طب پیشگیری. 1403; 11 (2) :162-173
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-777-fa.html
1- گروه اطفال، دانشکده پزشکی، مرکز آموزشی درمانی آیت الله موسوی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت و بیماری متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.
3- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.
4- گروه پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.
5- بیمارستان آیت الله موسوی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.
چکیده: (340 مشاهده)
هدف باتوجهبه اهمیت تماس پوست به پوست مادر و نوزاد در ساعت اول تولد و تأثیرات مثبت آن بر سلامت نوزاد، ارزیابی نحوه اجرای این فرایند بهعنوان یک گام حیاتی برای ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین فاکتورهای پیشگوییکننده عملکرد کارکنان شاغل در بیمارستان آیتالله موسوی زنجان در پیادهسازی دستورالعمل تماس پوست با پوست مادر و نوزاد و شروع تغذیه با شیر مادر در ساعت اول تولد انجام شد.
روش ها مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود که بر روی 99 نفر از کارکنان درمانی و 386 نفر از مادران زایمانکرده بیمارستان آیت الله موسوی زنجان در سال 1401 انجام شد. عملکرد کارکنان ازطریق خودارزیابی و مصاحبه با مادران زایمانکرده با استفاده از سؤالات پایش عملکرد کارکنان در پیادهسازی دستورالعمل تماس پوستی و تغذیه نوزاد در ساعت اول بعد از تولد که به تأیید وزارت بهداشت رسیده است، جمعآوری و با شاخصهای آمار توصیفی، آزمون کایدو و مدل رگرسیون خطی در سطح اطمینان 95 درصد تجزیهوتحلیل شدند.
یافته ها خودارزیابی کارکنان از عملکردشان نشان داد 32/3 درصد عملکرد خوب داشتند. بیش از 40 درصد مادران عملکرد کارکنان را در حد خوب ارزیابی کرده بودند. نتایج رگرسیون خطی نشان داد محل خدمت در بلوک زایمان بهطور معناداری با عملکرد خوب کارکنان مرتبط است (β=0/24 ،P=0/001). این بدان معناست که کارکنانی که در بلوک زایمان خدمت میکنند، بهطور متوسط 24/0 واحد عملکرد بهتری نسبت به سایر کارکنان دارند. همچنین عدم شرکت در دوره آموزشی با کاهش عملکرد مرتبط بود (β=-0/65 ،P=0/001)، به این معنا که افرادی که در دوره آموزشی شرکت نکرده بودند، بهطور متوسط 0/65 واحد عملکرد پایینتری داشتند. ضریب تعیین R² برای این مدل 0/50 بود که نشان میدهد 50 درصد از تغییرات در عملکرد کارکنان توسط متغیرهای محل خدمت و شرکت در دوره آموزشی توضیح داده میشود.
نتیجه گیری میتوان نتیجهگیری کرد عملکرد کارکنان در پیادهسازی دستورالعمل تماس پوستی مادر و نوزاد و برقراری شیردهی در ساعت اول تولد در وضعیت نسبتاً مطلوب قرار دارد. هرچند در بخش آموزش، کارکنان از وضعیت مطلوب فاصله دارند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مامایی دریافت: 1403/5/8 | پذیرش: 1403/6/10 | انتشار: 1403/4/11