دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 4-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه مهندسی بهداشت محیط، پژوهشکده سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقای سلامت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
چکیده:   (408 مشاهده)
هدف: نوار شمالی خلیج‌فارس به‌خصوص حوزه بندرعباس یکی از قطب­های تامین ماهی در کشور می­باشد و آلودگی ماهی‌های خوراکی در این ناحیه می‌تواند سلامت مصرف‌کنندگان را تهدید کند. بنابراین، هدف از این مطالعه ارزیابی ریسک بهداشتی سرب و کادمیوم موجود در ماهی‌های خوراکی سطح‌زی، میان‌زی و کف‌زی عرضه شده در شهر بندرعباس می­باشد.
روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال 1397 انجام شد تعداد 81 نمونه ماهی­ سطح‌زی، میان‌زی و کف‌زی  در 9 گونه مختلف موجود از بازار ماهی‌فروشان شهر بندرعباس به روش طرح آشیانی یا سلسله مراتبی جمع‌آوری شد. قطعات خوراکی ماهی‌ها توسط روش مایکروویو هضم و غلظت سرب و کادمیوم آن با استفاده از روش اسپکتروفتومتر جذب اتمی سنجش شد. در نهایت، میزان برآورد شده دریافتی روزانه (EDI)،  شاخص خطر غیرسرطان‌زایی (THQ) و خطر سرطان‌زایی (CR) مرتبط با مصرف ماهی‌های آلوده به فلزات سنگین مورد نظر محاسبه شدند.
نتایج: مقادیر متوسط غلظت سرب در ماهی‌های سطح‌زی، میان‌زی وکف‌زی به ترتیب برابر 03/0، 019/0 و 04/0 میلی­گرم بر کیلوگرم بودند. مقادیر مربوطه برای غلظت کادمیوم به ترتیب برابر 0028/0، 002/0 و 0056/0 میلی­گرم بر کیلوگرم بودند. از دیدگاه سلامت انسان، مقادیر THQ برای هر عنصر و مقادیر کل خطر هدف (TTHQ) برای هر دو عنصر کمتر از 1 بودند. علاوه بر این، مقادیر CR برای هر دو فلز کمتر از خطر قابل قبول ابتلا به سرطان در طول عمر (5-10) بود.
نتیجه‌گیری: مطابق مقادیرEDI ،THQ ، TTHQ، CR و سطوح ایمنی قابل قبول ارگآن‌های مختلف، استفاده از ماهی‌های بررسی شده خطر بهداشتی قابل توجهی برای سلامتی انسان ایجاد نخواهد کرد.
 

متن کامل [PDF 454 kb]   (255 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/10/29 | پذیرش: 1400/4/13 | انتشار: 1400/2/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.