دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Maleki Z, Dehghani S, Mobasheri F. The relationship between maternal weight gain during pregnancy and birth weight in patients referred to the gynecology and obstetrics ward. J Prevent Med 2020; 7 (2) :1-10
ملکی زهرا، دهقانی سید سمانه، مباشری فرزانه. ارتباط افزایش وزن مادر در دوران بارداری با وزن هنگام تولد نوزاد در مراجعین به بخش زنان و زایمان. طب پیشگیری. 1399; 7 (2) :1-10

1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران.
هدف: وزن نوزاد در زمان تولد یکی ­از شاخص­های مهم رشد، بقا و تکامل کودک ­می‌باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین وزن هنگام تولد نوزاد با میزان وزن اولیه مادر و میزان وزن‌گیری مادر در طول بارداری انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی­ روی 92 نفر از زنان­باردار ­که در بیمارستان حضرت ولیعصر(عج) شهرستان فسا ­در سال 1395 زایمان کرده بودند، انجام شد. نمونه‌ها به روش نمونه‌گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه محقق‌ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. داده­ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون­­های آماری تی‌مستقل، ضریب­همبستگی پیرسون و رگرسیون‌خطی تجزیه­ و تحلیل شدند.
نتایج: میانگین وزن نوزادان در هنگام تولد ­29/589±20/3181 گرم ­و­ میانگین نمایه ­توده­بدنی مادران قبل و انتهای بارداری به ترتیب ­54/5±97/23 و 59/7±61/29 بود. یافته­ها بیانگر وجود ­ارتباط خطی میان وزن نوزادان با وزن مادر ­در­ ابتدای بارداری (05/0 >P-Value، 23/0=r)­ و ­انتهای بارداری  (05/0 >P-Value، 24/0=r) می باشد­. ­در ­مقایسه ­وزن­ هنگام­ تولد ­نوزادان ­بین متغیر شغل، ­تعداد­ زایمان­های ­قبلی، ­نوع ­زایمان، سن­بارداری­، مصرف مکمل­های ­دارویی، جنسیت­­ نوزاد رابطه معناداری مشاهده نشد. اما با سابقه خویشاوندی والدین و زمان زایمان (زودرس و به موقع) رابطه معناداری مشاهده گردید.­
نتیجه‌گیری: یافته­های این مطالعه اهمیت و ارتباط وزن قبل از بارداری و میزان وزن­گیری مادر در طی بارداری بر وزن هنگام تولد نوزاد را نشان داد. بنابراین ارائه­دهندگان مراقبت­های سلامتی بایستی بر دو فاکتور تناسب و تنظیم ­نمودن وزن زنان­باردار توجهی ویژه داشته باشند.

واژه‌های کلیدی: بارداری، نوزاد، وزن تولد.
دریافت: 1399/2/14 | پذیرش: 1399/4/5 | انتشار: 1399/5/5