دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 19-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eshaghi Sani Kakhaki H, Asadzadeh M, Salmani Nodoushan M, Behjati Ardakani M. The relationship between sleep disorders and hypertension and shift work in medical staff of Shahid Mohammadi Hospital. J Prevent Med 2020; 7 (2) :11-19
اسحقی ثانی کاخکی هادی، اسدزاده مصطفی، سلمانی ندوشان مجاهده، بهجتی اردکانی مهدی. ارتباط اختلالات خواب با فشارخون و نوبت‌ کاری در کارکنان درمانی بیمارستان شهیدمحمدی. طب پیشگیری. 1399; 7 (2) :11-19

1- گروه طب کار، کلینیک طب کار ، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس ، بندرعباس ، ایران.
2- گروه طب کار، کلینیک طب کار ، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، یزد ، ایران.
3- پژوهشکده سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقای سلامت، ، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
هدف: کاهش کیفیت خواب و بی‌خوابی می­تواند باعث اختلال در عملکرد روزانه، افزایش خطاهای انسانی و حوادث شغلی گردد. نوبت ‌کاری یکی از فاکتورهای مؤثر بر بی‌خوابی و کیفیت خواب است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط اختلالات خواب با فشارخون و نوبت‌ کاری کارکنان بیمارستان شهیدمحمدی انجام شد.
روش‌ها: پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر در بین 263 نفر از کارکنان بالینی بیمارستان شهیدمحمدی بندرعباس در سال 1398 با روش نمونه‌گیری تصادفی انجام شد. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های اطلاعات دموگرافیک، شاخص شدت بی‌خوابی مورین، وضعیت نوبت‌ کاری و فشارخون استفاده شد. تجزیه‌ و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم‌افرازSPSS   و آزمون‌های رگرسیون‌لجستیک، کای‌اسکور و تی‌تست انجام شد.
نتایج: نتایج نشان داد 39 نفر (8/14 درصد) از کارکنان بیمارستان خواب طبیعی، 118 نفر (9/44 درصد) اختلال خفیف، 90 نفر (2/34 درصد) اختلال متوسط و 16 نفر (1/6 درصد) اختلال شدید خواب داشتند. اختلال خواب در گروه زنان نسبت به مردان بالاتر بود (05/0P-Value). نسبت شانس ابتلا به اختلال خواب در کارکنان نوبت­کار 50/3 برابر کارکنان روزکار بود (05/0P-Value). ارتباط معنا‌داری بین پرفشاری خون با نوبت­کاری و اختلالات خواب مشاهده نشد (05/0P-Value).
نتیجه‌گیری: از آنجائی که شیوع بی‌خوابی در کارکنان بیمارستان بالا است و کار نوبتی باعث افزایش ریسک اختلالات خواب می­شود. بنابراین می‌بایست با تعدیل برنامه­های نوبت­کاری عوارض ناشی از آن را کاهش داد.

دریافت: 1398/9/16 | پذیرش: 1399/1/9 | انتشار: 1399/2/15