دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 56-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Koohi Kamali S, Sodagar S, Poursharifi H, Ashayeri H. The effectiveness of acceptance and commitment based therapy on sexual satisfaction of infertile women. J Prevent Med 2020; 7 (4) :67-56
کوهی کمالی شیوا، سوداگر شیدا، پورشریفی حمید، عشایری حسن. اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رضایت جنسی زنان نابارور. طب پیشگیری. 1399; 7 (4) :67-56

1- گروه روان‌شناسی، واحد بین‌المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.
2- گروه روانشناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
3- گروه روانشناسی سلامت، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
4- دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
هدف: سازگاری در روابط جنسی زوجین یکی از مهم­ترین علل خوشبختی و موفقیت در زندگی زناشویی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رضایت جنسی زنان­ نابارور انجام شد.
روش‌ها: پژوهش کاربردی حاضر به روش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کلیه زنان نابارور مراجعه‌کننده به 6 مرکز ناباروری شهر اصفهان در سال 1399-1398 بودند که تعداد 40 نفر از آنان به‌عنوان گروه نمونه به روش در دسترس انتخاب و سپس به روش کاملاً تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. با توجه به کاربست مداخله آموزشی، گروه آزمایش در معرض 9 جلسه آموزش مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد قرار گرفت و در سه مرحله پیش­آزمون- پس­آزمون و پیگیری از طریق پرسشنامه رضایت زناشویی هادسون-هریسون مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه‌وتحلیل داده­ها با نرم­افزار SPSS و آزمون تحلیل آمیخته با اندازه­گیری مکرر انجام شد.
نتایج: میانگین رضایت جنسی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مراحل پس‌آزمون و پیگیری افزایش‌ یافته و این در حالی است که نوسان محسوسی در گروه کنترل در مراحل سه‌گانه مشاهده نمی­شود. نتایج تحلیل آمیخته نیز نشان داد که اثر تعاملی گروه× زمان ‌بر رضایت جنسی معنادار است (0/001= P- Value، 10/71=F) و اجرای متغیر مستقل منجر به افزایش رضایت جنسی در گروه آزمایش ‌شده است.
نتیجه‌گیری: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش و بهبود رضایت جنسی و زناشویی در زنان نابارور می­شود.

دریافت: 1399/7/23 | پذیرش: 1399/10/10 | انتشار: 1399/12/10