دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 77-90 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseinpour Kohshahi M, Hajializadeh K, Kalhernia Golkar M. Effect of acceptance and commitment based therapy on psychological symptoms, coping styles, and quality of life in patients with type 2 Diabetes. J Prevent Med 2020; 7 (4) :90-77
حسین‌پورکوهشایی محمود، حاجعلی‌زاده کبری، کلهرنیاگلکار مریم. اثر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر علائم روان‌شناختی، سبک های مقابله ای و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2. طب پیشگیری. 1399; 7 (4) :90-77

1- گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌الملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.
2- گروه روانشناسی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس ، ایران.
3- گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
هدف: هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی ­های روان­شناختی، سبک ­های مقابله ­ای و کیفیت زندگی و ادراک بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
روش‌ها: تحقیق کاربردی حاضر از نوع  شبه‌آزمایشی پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه­کننده به مراکز درمانی و انجمن دیابت شهر تهران بود. نمونه گیری به‌صورت داوطلبانه در دسترس بود افراد پس از انتخاب، به‌صورت تصادفی ساده در دو گروه درمان پذیرش و تعهد (20=n)، و گروه کنترل (20=n) جایگزین شدند. داده ­ها با استفاده از پرسشنامه‌های کیفیت زندگی، پاسخ‌های مقابله، ادراک بیماری، مقیاس پریشانی روان­شناختی جمع ­آوری شد. درمان بر مبنای پذیرش و تعهد (9 جلسه 90 دقیقه ­ای به‌صورت هفتگی) در گروه مداخله اجرا شد. داده­ ها با نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: بین دو گروه مداخله و کنترل در زمینه‌های پریشانی روان­شناختی، تصویر بدنی و باورهای اختلال خوردن تفاوت معناداری وجود دارد (0/05>P-Value) میانگین پریشانی­ روان­شناختی، سبک ­های مقابله ­ای هیجان‌مدار و توجه‌گردانی در گروه مداخله در پس­ آزمون پایین­تر از گروه کنترل بود (0/01>P-Value). همچنین میانگین سبک ­های مقابله ­ای مساله ­مدار، سرگرمی اجتماعی، کیفیت زندگی و ادراک از بیماری در گروه مداخله در پس ­آزمون بالاتر از گروه  کنترل بود (0/01>P-Value).
نتیجه‌گیری: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تأثیر معناداری بر پریشانی روان­شناختی، سبک ­های مقابله ­ای، کیفیت زندگی و ادراک بیماری دارد بنابراین به‌منظور کاهش مشکلات روانی اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع 2 پیشنهاد می‌گردد.
دریافت: 1399/12/23 | پذیرش: 1399/10/10 | انتشار: 1399/10/10