Daneshnia F, Haji Alizadeh K, Abedini S. Effect of mindfulness-based stress reduction therapy on quality of life and self-efficacy in patients with Arthritis Rheumatoid. J Prevent Med 2021; 8 (4) :45-55
URL:
http://jpm.hums.ac.ir/article-1-525-fa.html
دانش نیا فریده، حاجی علیزاده کبری، عابدینی صدیقه. اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید. طب پیشگیری. 1400; 8 (4) :45-55
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-525-fa.html
1- گروه روانشناسی سلامت ، واحد بین المللی کیش ، دانشگاه آزاد اسلامی ، جزیره کیش ، ایران.
2- گروه روانشناسی ، واحد بندرعباس ، دانشگاه آزاد اسلامی ، بندرعباس ، ایران
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقاء سلامت، پژوهشکده سلامت هرمزگان، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان،بندرعباس، ایران
چکیده: (2079 مشاهده)
هدف: بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید به دلیل درگیری با روند درمانی و همچنین مزمن بودن علائم بیماری دارای کیفیت زندگی و خودکارآمدی آسیبپذیر هستند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید صورت پذیرفت.
روشها: روش پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید مراجعهکننده به مراکز روماتولوژی شهر اصفهان سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 بیمار با روش نمونهگیری هدفمند دردو گروههای مداخله و کنترل انتخاب شدند. گروه مداخله درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی را طی دو ماه دریافت نمودند. پرسشنامههای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی (ویر و شربورن) و خودکارآمدی (شواتزر و جروسلم) بود. دادهها به شیوه تحلیل کواریانس با استفاده از نرمافزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که آموزش درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید تأثیر معنادار داشته (001/0>p) و توانسته منجر به افزایش کیفیت زندگی و خودکارآمدی این بیماران شود.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش حاضر میتوان چنین نتیجه گرفت که درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی با بهرهگیری از تکنیکهای نگرش ذهنآگاهانه، فعالیتهای ذهنآگاهانه، پرداختن به احساسات و هیجانات مشکلساز و تمرینات تنفس برای مدیریت خشم میتواند به عنوان یک مداخله موثر جهت بهبود کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1400/6/16 | پذیرش: 1400/9/25 | انتشار: 1400/10/10