Research code: 970338
Ethics code: IR.HUMS.REC.1398.267
Dindarloo K, Mouseli A, Ghaffari H R, Ghanbarnejad A, Khademi Bafrouei M, khorasani R, et al . microbial load of bread and handicrafts in bakeries in Bandar Abbas during the COVID-19pandemic. J Prevent Med 2021; 8 (3) :18-27
URL:
http://jpm.hums.ac.ir/article-1-534-fa.html
دیندارلو کاووس، موصلی علی، غفاری حمیدرضا، قنبرنژاد امین، خادمی بفروئی مجتبی، خراسانی راضیه، و همکاران. و همکاران.. بار آلودگی میکروبی نان و دست کارگران در نانواییهای شهر بندرعباس در زمان پاندمی کووید-19. طب پیشگیری. 1400; 8 (3) :18-27
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-534-fa.html
1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقاء سلامت، پژوهشکده سلامت هرمزگان، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
2- مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
3- مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم،دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان،بندرعباس، ایران.
چکیده: (2479 مشاهده)
هدف: آلودگی میکروبی نان میتواند سلامت مصرفکنندگان را با خطر مواجه کند. هدف از این مطالعه، تعیین بار آلودگی میکروبی نان و دست کارگران عرضهکننده مستقیم نان در نانواییهای منتخب شهر بندرعباس میباشد.
روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال 1399 انجام شد، 76 نانوایی به صورت تصادفی انتخاب و نمونههای نان به صورت طبقهای نسبتی براساس نوع نان پخت شده جهت اندازهگیری بار میکروبی به آزمایشگاه مواد غذایی منتقل شدند. از هر نانوایی، یک نفر توزیعکننده نان جهت بررسی آلودگی میکروبی دست انتخاب شد. اندازهگیری بار میکروبی نمونههای نان در آزمایشگاه مواد غذایی و بار میکروبی دست کارگران با استفاده از دستگاه SSP صورت گرفت. آنالیز آماری دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS انجام شد. از پارامترهای میانگین و انحرافمعیار برای توصیف دادهها و از آزمون آماری کایدو برای بررسی رابطه بین متغیرها در سطح معنیداری 05/0 استفاده شد.
نتایج: از کل 76 نمونه گرفته شده از دست کارگران مورد بررسی، 51 نمونه (80 درصد) آلوده به میکروارگانیسم تشخیص داده شد. دارا بودن کارت بهداشتی، رعایت بهداشت فردی، استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و رعایت پروتکل گندزدایی رابطه معنیداری با آلودگی دست کارگران داشتند (05/0P-Value<). نتایج حاصل از اندازهگیری بار میکروبی نمونههای نان نشان داد که همه نمونهها فاقد آلودگی میکروبی بودند.
نتیجهگیری: علیرغم عدم آلودگی نمونههای نان، آلودگی دست کارگران می تواند یک منبع آلودگی میکروبی برای نان تلقی شود. بنابراین توصیه میشود مسئولان بهداشتی کنترلهای سختگیرانهای بر بهداشت فردی و بهداشت نانواییهای اعمال کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت محیط دریافت: 1400/4/27 | پذیرش: 1400/5/9 | انتشار: 1400/7/10