دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 68-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 28/44/15415
Ethics code: 15415

Dindarloo K, Sheikh Mohammadi H, Jamali H A. Optimization of nitrate removal from drinking water by modified Pumice with magnesium chloride using Box Benken design method. J Prevent Med 2021; 8 (4) :56-68
دیندارلو کاووس، شیخ محمدی حمیده، جمالی حمزه علی. بهینه‌سازی حذف نیترات از منابع آب آشامیدنی توسط پامیس اصلاح شده با کلرید منیزیم با به کارگیری روش طراحی باکس بنکن. طب پیشگیری. 1400; 8 (4) :56-68

1- دکترای تخصصی، مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
2- کارشناسی، مهندسی بهداشت محیط، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران.
3- دکترای تخصصی، گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران.
چکیده:   (1999 مشاهده)
هدف: نیترات به دلیل حلالیت بالا در آب، باعث آلودگی منابع آب زیرزمینی و تهدیدی جدی برای سلامتی انسان‌ها شده و موجب اوتروفیکاسیون در منابع آب می‌گردد. این مطالعه با هدف بهینه‌سازی استفاده از پامیس اصلاح شده در حذف نیترات از آب انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه تجربی در سال 1398 در مقیاس آزمایشگاهی و با طراحی آزمایشات به روش باکس بنکن انجام شد. متغیرهای مورد مطالعه شامل (4-2) pH، غلظت اولیه نیترات (mg/L100-50)، زمان تماس (min45-15) و دوز پامیس (gr/L5/1-5/0) اصلاح شده در سه سطح بود. در مجموع تعداد 29 آزمایش طراحی و اجرا شد. طراحی آزمایشات و آنالیز نتایج با استفاده از نرم‌افزارDesign Expert   انجام شد. کلیه آزمایش‌ها در آزمایشگاه دانشکده بهداشت قزوین طبق دستورالعمل آخرین ویرایش کتاب روش‌های استاندارد برای آزمایشات آب و فاضلاب انجام شدند.
نتایج: نتایج نشان داد که معادله چند جمله‌ای درجه دوم بر داده‌های آزمایشی برازش خوبی دارد. اثرات درجه اول هر چهار متغیر شامل pH، غلظت اولیه نیترات، زمان تماس و پامیس اصلاح شده و همچنین اثرات متقابل و اثرات درجه دوم هر یک از آن ها بر کارایی حذف نیترات از آب معنی‌دار بود (P-Value<0.05). نتایج بهینه‌سازی عددی نشان داد که شرایط بهینه شامل pH برابر 01/2، غلظت اولیه نیترات 45/70 میلی گرم در لیتر، زمان واکنش 98/44 دقیقه و دوز پامیس اصلاح شده 21/1 گرم در لیتر بود. در این شرایط راندمان حذف نیترات، میزان مطلوبیت مدل و R2 پیش بینی شده به ترتیب برابر با 66/89 درصد، 100 درصد و 82/0 بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج می‌توان از پامیس اصلاح شده با منیزیم برای حذف نیترات از آب استفاده نمود. اما بایستی توجه نمود که پس از تصفیه بایستی با یک ماده قلیاء مناسب pH آب حاصل اصلاح شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1400/2/1 | پذیرش: 1400/4/29 | انتشار: 1400/10/10