دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 17-6 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.HUMS.REC.1400.362

Rahnama A, Roozbeh N, Salimi Asl A, Kazemi Gerashi Z, Abbaszadeh M, Dabiri F. Factors Related to Childbearing in Iran: A Systematic Review. J Prevent Med 2022; 9 (1) :6-17
رهنما آمنه، روزبه نسیبه، سلیمی اصل علی، کاظمی گراشی زهره، عباس زاده مهشید، دبیری فاطمه. عوامل مرتبط با فرزندآوری در ایران: یک مطالعه مروری سیستماتیک. طب پیشگیری. 1401; 9 (1) :6-17

1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
2- مرکز تحقیقات مراقبت های مادر و کودک، دانشگاه علوم‌پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
هدف فرزندآوری در فرهنگ ایرانی‌اسلامی یک ارزش محسوب می‌شود. در ایران به‌دنبال اجرای بی‌رویه برنامه جامع کنترل جمعیت در دهه‌های 60 تا 90 نرخ جمعیت در حال کاهش است. به‌دلیل اهمیت تحولات جمعیتی ایران در چهار دهه اخیر و تأثیرپذیری فرزندآوری از عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ، پژوهش حاضر به بررسی عوامل مرتبط با فرزندآوری در ایران پرداخته است.
روش ها مطالعه حاضر یک مطالعه مروری بود که عوامل مرتبط با فرزندآوری در ایران تا سال 1399 را بررسی کرد. برای دست‌یابی به مقالات مربوطه در پایگاه‌های اطلاعاتی ساینس‌دایرکت، گوگل‌اسکالر، پابمد، مدلاین و وب‌آوساینس و با استفاده از کلمات کلیدی فارسی موانع فرزندآوری، تمایل به فرزندآوری، عوامل سوق‌دهنده، عوامل تسهیل‌کننده، ایران، فرزندآوری عوامل بازدارنده و کلمات کلیدی انگلیسی  Childbearing barriers, Inhibitors factors, Childbearing, Facilitators factors, Iran, Childbearing desire, جست‌وجو انجام شد.
یافته ها در نتیجه جست‌وجوی اولیه، 217 مقاله وارد مطالعه شدند که بعد از بررسی و حذف مقالات تکراری، 38 مقاله باقی‌مانده تجزیه‌وتحلیل شدند. مطالعات انجام‌شده بر روی زنان و مردان در مناطق مختلف ایران نشان داد عواملی مانند سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی-اجتماعی، دینداری، رتبه شغلی، شغل، محل سکونت، قومیت، سن ازدواج، نگرش والدین، خانواده‌گرایی و دسترسی به روش‌های پیشگیری، از بارداری از عوامل مرتبط با فرزندآوری در ایران بودند.
نتیجه گیری نتایج مطالعه حاضر نشان داد موانع و تسهیل‌کننده‌های مختلفی بر فرزندآوری اثرگذار است. یافته‌های این مطالعه می‌تواند برای سیاست‌گذاران سلامت راهنمای مناسبی جهت رفع موانع فرزندآوری و افزایش جمعیت در ایران باشد.
متن کامل [PDF 5221 kb]   (2986 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (7200 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1400/11/19 | پذیرش: 1401/4/10 | انتشار: 1401/1/12