دوره 10، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 291-282 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 990255
Ethics code: IR.MUMS.REC.1399.203

Irandost A, Hajali V, Behnejad M, Payvar B, Khosravi Bonjar A, Bazazkahani H. Relationship Between the Results of Laboratory Tests, Lung CT Scan, and Real-time PCR in Suspected or Confirmed COVID-19 Patients in Quchan, Iran. J Prevent Med 2023; 10 (3) :282-291
ایران دوست امین، حاج علی وحید، به نژاد محبوبه، پایور بهاره، خسروی بنجار علی، بزازکاهانی حمید. بررسی معیارهای آزمایشگاهی و سی‌تی‌اسکن ریه با واکنش زنجیره‌ای پلیمراز همپا در بیماران مشکوک و قطعی کووید‌ـ‌19 در شهرستان قوچان: یک مطالعه گذشته‌نگر. طب پیشگیری. 1402; 10 (3) :282-291

1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری قوچان، دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
2- گروه علوم اعصاب، دانشکده پرستاری قوچان، دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
3- گروه بیماری‌های عفونی و گرمسیری، بیمارستان موسی بن جعفر (ع) قوچان، دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
4- گروه مراقبت‌های ویژه پرستاری، دانشکده پرستاری قوچان، دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
5- گروه پرستاری، مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی زابل، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران.
6- گروه روانپرستاری، دانشکده پرستاری شیروان، دانشگاه علوم‌پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران.
هدف شیوع سریع کووید‌ـ‌۱۹ در سراسر دنیا با‌توجه‌به فقدان فرایندهای اثبات‌شده درمانی و تشخیصی، ارتباط میان نتایج روش‌های موجود را جهت تشخیص سریع بیماری در کمترین زمان می‌طلبد. بنابراین با بررسی نتایج معیارهای آزمایشگاهی، سی‌تی‌اسکن و واکنش زنجیره‌ای پلیمراز همپا با هدف تعیین ارتباط نتایج به‌دست‌آمده، این روش‌ها را بررسی کرده‌ایم.
روش ها این مطالعه گذشته‌نگر بر روی جامعه بیماران مشکوک مراجعه‌کننده به بیمارستان انجام شده که متغیرهای نتایج آزمایش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز همپا حلق، نتایج سی‌تی‌اسکن ریه و تشخیص پزشک متخصص عفونی براساس آزمایشات پنج‌گانه خون، از پرونده ۲۲۱ نفر از بیماران واجد شرایط استخراج و با آزمون‌های کای‌اسکوئر و آماره وی کرامر در نرم‌افزارSPSS  نسخه 19 تجزیه‌و‌تحلیل شد.
یافته ها میانگین سنی افراد 60/4±11 سال بود که 51/58 درصد زن بودند. میزان‌های مثبت آزمایشات خونی، سی‌تی‌اسکن و واکنش زنجیره‌ای پلیمراز همپا به ترتیب 37/1، 66/5 و 32/1 بود. 76 درصد از افراد با واکنش زنجیره‌ای پلیمراز همپا مثبت، سی‌تی‌اسکن مثبت نیز داشتند. گرچه با آزمون کای‌اسکوئر نتیجه معنادار نبود. ارتباط معناداری بین و آزمایشات خون مثبت با آماره وی کرامر 0/186 و آزمایشات خون و سی‌تی‌اسکن مثبت، با همین آماره 0/231 به دست آمد. ارتباط معناداری بین نتایج مثبت هر 3 ابزار تشخیصی دیده نشد.
نتیجه گیری حساسیت اولیه در سی‌تی‌اسکن بیشتر بود که با‌توجه‌به نتایج منفی آزمایشات خونی و در اوایل بیماری، انجام سی‌تی‌اسکن در موارد مشکوک و همچنین تکرار آزمایشات خون و RT-PCR می‌تواند به تشخیص صحیح کمک کند.
متن کامل [PDF 3859 kb]   (212 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (184 مشاهده)
دریافت: 1401/8/13 | پذیرش: 1402/9/11 | انتشار: 1402/7/9