دوره 10، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 255-244 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Momayyezi M, Fallahzadeh H. Food Security and Its Related Factors in Pregnant Women Referred to Health Centers in Yazd, Iran. J Prevent Med 2023; 10 (3) :244-255
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-676-fa.html
ممیزی مهدیه، فلاح زاده حسین. بررسی امنیت غذایی و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار مراجعه‌کننده به پایگاه‌های سلامت شهر یزد در سال 1399. طب پیشگیری. 1402; 10 (3) :244-255

URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-676-fa.html


1- گروه آمار و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات مدل سازی داده‌های سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی‌درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.
چکیده:   (427 مشاهده)
هدف زنان باردار یکی از آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه هستند و عدم دسترسی به غذای کافی در دوران بارداری می‌تواند تأثیرات منفی بر مادر و جنین داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی امنیت غذایی و ارتباط آن با متغیرهای جمعیت‌شناختی و اجتماعی در زنان باردار مراجعه‌کننده به پایگاه‌های سلامت شهر یزد انجام شد.
روش ها مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی‌مقطعی است که بر روی 240 زن باردار مراجعه‌کننده به پایگاه‌های سلامت شهر یزد در سال 1399 انجام شد. روش نمونه‌گیری در این مطالعه به‌صورت دو مرحله‌ای (طبقه‌ای‌خوشه‌ای) بود. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه جمع‌آوری شد. سؤالات پرسش‌نامه در 4 بخش اطلاعات جمعیت‌شناختی‌اجتماعی، وضعیت بارداری، مشخصات نوزاد و مقیاس ناامنی غذایی خانوار بود. روایی و پایایی مقیاس مقیاس ناامنی غذایی خانوار در مطالعات داخلی و خارجی تأیید شده است. سطح معنی‌داری در این مطالعه 05/0 در نظرگرفته شد. .تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها در نرم‌افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.
یافته ها نتایج نشان دادند 167 زن باردار (69/6 درصد) در وضعیت امن غذایی، 59 نفر (24/6 درصد‌) در وضعیت ناامنی خفیف، 14 نفر (5/8 درصد) در وضعیت ناامنی متوسط و شدید غذایی بودند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان دادند شانس داشتن درجات مختلف ناامنی غذایی در زنان باردار خانه‌دار 3/93 برابر زنان باردار شاغل (OR=3.93, P=0/013)، در زنان باردار با بیش از 2 فرزند 4/05 برابر زنان با فرزند کمتر (OR=4/05, P<0/001)، در زنان با تحصیلات زیر دیپلم 2/36 برابر زنان با تحصیلات دانشگاهی (OR=2/36 ،P=0/013)، در زنان باردار زیر 20 سال 1/69 برابر زنان بالای 20 سال (OR=1/69 ،P=0/18) و در زنان با بارداری برنامه‌ریزی‌نشده 2/54 برابر زنان با بارداری برنامه‌ریزی‌شده (OR=2/54 ،P=0/03) بود.
نتیجه گیری یافته‌های مطالعه حاضر حاکی از امنیت غذایی در اکثر زنان باردار بود. همچنین طبق یافته‌ها امنیت غذایی تحت تأثیر متغیرهای زمینه‌ای، شامل اشتغال زنان، تحصیلات، تعداد فرزندان و نوع بارداری بود.
واژه‌های کلیدی: بارداری، ناامنی غذایی، یزد
متن کامل [PDF 4658 kb]   (363 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (450 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1401/8/29 | پذیرش: 1402/6/21 | انتشار: 1402/7/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb