دوره 10، شماره 4 - ( 10-1402 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 359-342 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shekari N, Lotfipur Rafsanjani S S, Khodadadi H, Sayyadi A, Asadpour M. Developing and Assessing the Validity and Reliability of a Tool for Measuring Preventive Behaviors Against Blood-borne Diseases Based on the Health Belief Model in Iranian Female Hairdressers. J Prevent Med 2024; 10 (4) :342-359
شکاری نادیا، لطفی پور رفسنجانی سیده شیرین، خدادادی حسن، صیادی احمدرضا، اسدپور محمد. روایی و پایایی ابزار سنجش رفتارهای پیشگیری‌کننده از بیماری‌های منتقله از راه خون بر‌اساس الگوی باور بهداشتی. طب پیشگیری. 1402; 10 (4) :342-359

1- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم‌پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.
2- گروه خدمات بهداشتی و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.
3- گروه روانپرستاری و بهداشت روان، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم‌پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.
4- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران.
هدف توجه به بهداشت آرایشگاه‌ها در ارتقای سطح سلامت جامعه و کنترل بیماری تأثیرگذار است. جهت جمع‌آوری اطلاعات با حداقل خطا، ارزشیابی وسایل اندازه‌گیری ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین روایی و پایایی ابزار سنجش رفتارهای پیشگیری‌کننده از بیماری‌های منتقله از راه خون بر‌اساس الگوی باور بهداشتی انجام شد.
روش ها در مطالعه حاضر ابتدا همه مطالعات انجام‌شده در این زمینه و پرسش‌نامه‌های مطالعاتی در‌دسترس، مورد بررسی قرار گرفت و پرسش‌نامه اولیه مبتنی بر الگوی باور بهداشتی طراحی شد. جهت تعیین روایی محتوا به روش کیفی، پرسش‌نامه در اختیار 13 نفر از متخصصان قرار گرفت. برای تعیین روایی محتوا به روش کمی از 2 شاخص، نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا استفاده شد و تعیین پایایی ابزار با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ صورت گرفت.
یافته ها 10 نفر از متخصصان به‌صورت کامل پرسش‌نامه را تکمیل کردند و عودت دادند. در مرحله روایی‌سنجی، نسبت روایی بین 0/62 و 1 بود. از‌نظر شاخص روایی محتوا، میانگین نمرات هر بخش در تمامی گویه‌ها از 0/79 بیشتر و قابل‌قبول ارزیابی شد. پایایی پرسش‌نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ انجام شد که برای تمامی سازه‌ها، این ضریب بزرگ‌تر از 0/7 محاسبه شد.
نتیجه گیری پرسش‌نامه رفتارهای پیشگیری‌کننده از بیماری‌های منتقله از راه خون آرایشگران زن بر‌اساس الگوی باور بهداشتی دارای روایی و پایایی مطلوب و قابل‌قبول است و می‌تواند مورد استفاده سایر پژوهشگران قرار گیرد.
متن کامل [PDF 7496 kb]   (356 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (73 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت
دریافت: 1402/6/8 | پذیرش: 1402/11/8 | انتشار: 1402/10/11