دوره 10، شماره 4 - ( 10-1402 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 411-398 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pazandeh F, Banihashem F, Mohseni S, Mohseni M, Firouzi H. Social Determinants of Health and Health-promoting Lifestyle of Pregnant Women in Hormozgan Province, Southern Iran. J Prevent Med 2024; 10 (4) :398-411
پازنده فرزانه، بنی هاشمی فرزانه، محسنی شکرالله، محسنی معصومه، فیروزی حمدان. بررسی تعیین‌کننده‌های اجتماعی سلامت و سبک زندگی ارتقا‌دهنده سلامت در زنان باردار استان هرمزگان. طب پیشگیری. 1402; 10 (4) :398-411

1- گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقاء سلامت، پژوهشکده سلامت هرمزگان، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان،بندرعباس، ایران.
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقای سلامت، پژوهشکده سلامت هرمزگان، دانشگاه علوم‌پزشکی هرمزگان. بندرعباس. ایران.
4- مرکز تحقیقات مادر و کودک، دانشگاه علوم‌‌پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
دف در راستای اهداف توسعه پایدار‌، ایران در‌صدد کاهش مرگ‌ومیر مادری در مناطق محروم است. بنابراین اطلاع از و‌ضعیت تعیین‌کننده‌های اجتماعی سلامت و سبک زندگی زنان باردار ضروری است. این مطالعه به بررسی سبک زندگی و تعیین‌کننده‌های اجتماعی سلامت در زنان باردار استان هرمزگان می‌پردازد.
روش ها این یک مطالعه مقطعی است که در مراکز بهداشتی‌درمانی استان هرمزگان بین سال‌های 2010 تا 2016 بر روی 800 زن باردار که در 3 ماهه دوم و سوم بارداری بودند با استفاده از نمونه‌گیری خوشه‌ای و در‌دسترس انجام گرفت‌. جمع‌آوری اطلاعات به‌وسیله سؤالات جمعیت‌شناختی محقق‌ساخته و سؤالات استاندارد اجتماعی‌اقتصادی و سؤالات سبک زندگی انجام گرفت و آنالیز آماری توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 21 و روش‌های آماری توصیفی، آنووا و رگرسیون خطی چندگانه انجام گرفت.
یافته ها این مطالعه نشان داد نمره کلی سبک زندگی زنان باردار استان هرمزگان 22/52±139/94 (71/39 درصد) است که کمترین  میزان آن در ناحیه شرق (19/73±138/78) بود. زنان شرکت‌کننده از‌لحاظ ابعاد سبک زندگی، در بعد سلامت روان بیشترین و در ابعاد فعالیت بدنی و مدیریت استرس کمترین امتیاز را داشتند. مدل رگرسیون نشان داد داشتن شاخص توده بدنی طبیعی و دریافت مراقبت‌های دوران بارداری بود، قوی‌ترین پیش‌بینی‌کننده‌های سبک زندگی ارتقا‌دهنده سلامت در زنان باردار هستند.
نتیجه گیری سبک زندگی زنان باردار استان هرمزگان کمتر از متوسط است. با‌توجه‌به تأثیر عوامل تعیین‌کننده‌های اجتماعی سلامت بر نمره سبک زندگی زنان باردار در استان هرمزگان دارند، نیاز به افزایش آگاهی زنان در‌مورد .اهمیت بهبود نمره سبک زندگی قبل از بارداری، در کاهش آمار مرگ‌های مادری و در جهت سلامت مادر و جنین در دوران بارداری و پس از زایمان از‌طریق آموزش‌های اجتماعی با همکاری مدیا و مسئولان در امور بهداشتی باید مورد توجه قرار گیرد.
متن کامل [PDF 5612 kb]   (96 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (47 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی
دریافت: 1402/8/24 | پذیرش: 1402/8/14 | انتشار: 1402/10/11