دوره 11، شماره 1 - ( 4-1403 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 83-72 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.HSU.REC.1397.012

Shahri F, Haghighi A H, Askari R, Shahrabadi H. Effect of Concurrent Training on Thyroid Stimulating Hormone Level, Lipid Profile, and Physical Function Indicators in Overweight and Obese Women. J Prevent Med 2024; 11 (1) :72-83
شهری فاطمه، حقیقی امیر حسین، عسکری رویا، شهرآبادی هادی. تأثیر تمرین هم‌زمان بر سطح هورمون تحریک‌کننده تیروئید، نیم­رخ لیپیدی و شاخص­‌های عملکرد جسمانی در زنان دارای اضافه‌ وزن و چاق. طب پیشگیری. 1403; 11 (1) :72-83

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
هدف تمرین هم‌زمان (استقامتی‌مقاومتی) یکی از روش‌های جلوگیری از شیوع بیماری‌های مرتبط با چاقی از‌جمله بیماری قلبی‌عروقی و اختلال عملکرد تیروئید است. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر تمرین هم‌زمان برهورمون تحریک‌کننده تیروئید، نیم­رخ لیپیدی و شاخص‌های عملکرد جسمانی در زنان دارای اضافه‌وزن و چاق بود.
روش ها در این مطالعه نیمه‌تجربی 30 زن دارای اضافه‌وزن و چاق با میانگین و انحراف استاندارد سن 3/15±‌47/00 سال و نمایه توده بدنی 4/68±‌31/31 کیلوگرم بر متر مربع جهت اجرای تحقیق به‌طور تصادفی در 2 گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. تمرین هم‌زمان برای 8 هفته و 3 جلسه در هفته اجرا شد. تمرین مقاومتی به کمک دیوار یا باندهای کشی با 10 تا 12 تکرار اجرا شد. تمرین استقامتی شامل دویدن با تناوب‌های 1 دقیقه‌ای و با شدت 60 تا 75 درصد حداکثر ضربان قلب و طناب‌زنی با تناوب‌های 1 دقیقه‌ای و با شدت 40 تا 45 پرش در دقیقه بود. داده‌های تحقیق با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس با اندازه‌های مکرر و آزمون تعقیبی توکی تجزیه‌و‌تحلیل شد.
یافته ها تمرین هم‌زمان به‌طور معنی‌داری استقامت هوازی، قدرت عضلانی بالاتنه و پایین‌تنه و سطح لیپوپروتئین با چگالی بالا را افزایش و نمایه توده بدنی را کاهش می‌دهد (05/P≤0)، در‌حالی‌که در وزن بدن، درصد چربی بدن، نسبت دور کمر به باسن، کلسترول تام، تری‌گلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی کم و هورمون تحریک‌کننده تیروئید تغییر معنی‌داری مشاهده نشد (P>/05).
نتیجه گیری تمرین هم‌زمان می‌تواند در بهبود سطوح لیپوپروتئین با چگالی بالا و برخی از شاخص‌های عملکرد جسمانی در زنان دارای اضافه‌وزن و چاق مؤثر باشد. به‌هر‌حال، تحقیق بیشتری جهت روشن شدن این مسئله نیاز است.
متن کامل [PDF 5216 kb]   (147 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (109 مشاهده)
دریافت: 1402/12/13 | پذیرش: 1402/1/6 | انتشار: 1403/1/13