دوره 11، شماره 1 - ( 4-1403 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 29-20 | برگشت به فهرست نسخه ها

Neghab M, Ebrahimi A, Noghbi F A, Zareei F, Amiri F. Biological Monitoring of Occupational Exposure to Waste Anesthetic Gases in the Operating Room of a Hospital in Shiraz, Iran. J Prevent Med 2024; 11 (1) :20-29
نقاب مسعود، ابراهیمی عالمه، اسدی نوقابی فریبا، زارعی فایقه، امیری فاطمه. پایش زیستی مواجهه شغلی با گازهای بیهوش‌کننده در کارکنان اتاق عمل. طب پیشگیری. 1403; 11 (1) :20-29

1- گروه بهداشت حرفه‌ای، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی‌درمانی شیراز، شیراز، ایران.
2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی‌درمانی هرمزگان، ﺑﻨﺪرﻋﺒﺎس، ایﺮان.
3- گروه پرستاری، ﻣﺮکزﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﻣﺮاﻗﺒﺖﻫﺎی ﻣﺎدر و کودک، دانشگاه ﻋﻠﻮم‌پزشکی هرمزگان، ﺑﻨﺪرﻋﺒﺎس، ایﺮان.
4- گروه بهداشت عمومی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، پژوهشکده سلامت،دانشگاه علوم‌پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
5- گروه ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﺣﺮﻓﻪای، ﻣﺮکز ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﻋﻮاﻣﻞ اﺟﺘﻤﺎعی در ارﺗﻘﺎی ﺳﻼﻣﺖ، دانشکده بهداشت، پژوهشکده ﺳﻼﻣﺖ، دانشگاه ﻋﻠﻮم‌پزشکی هرمزگان، ﺑﻨﺪرﻋﺒﺎس، ایﺮان.
هدف گازهای بیهوش‌کننده از مهم‌ترین عوامل آلوده‌کننده شیمیایی هوای اتاق‌های عمل محسوب می‌شوند. هدف از این مطالعه ارزیابی مواجهه شغلی با گازهای بیهوش‌کننده توسط اندازه‌گیری غلظت گازهای نایتروس اکساید، ایزوفلوران و سووفلوران در نمونه ادرار پرسنل اتاق عمل بود.
روش ها این مطالعه از نوع مقطعی‌تحلیلی بود. غلظت گازهای نایتروس اکساید‌، ایزوفلوران و سووفلوران در60 نمونه ادراری که از متخصصان بیهوشی، جراحان، تکنسین‌های جراحی و پرستاران گرفته شده بود، اندازه‌‌گیری شد. نمونه‌های ادرار در پایان شیفت کاری صبح (پس از حداقل 3 ساعت مواجهه) جمع‌آوری شد. نمونه‌های ادرار با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی ـ طیف‌سنجی جرمی  مدل Agilent 5977B همراه با نمونه‌بردار خودکار Agilent 7697A headspace طابق با روش معرفی‌شده توسط اکروسی و همکاران آنالیز شدند. برای تجزیه‌و‌تحلیل آماری داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.
یافته ها غلظت گازهای نایتروس اکساید، ایزوفلوران و سووفلوران در ادرار به ترتیب 77/52±175/8 (محدوده391/91-7/98)، 3/43±4/95 (محدوده 14/9-0/78) و 16/06±15/03 (محدوده 46/4-0/76) میکروگرم بر لیتر بود.
نتیجه گیری نتایج مطالعه نشان می‌دهد کارکنان شاغل در اتاق‌های عمل با غلظت‌های بالا از ترکیبات بیهوش‌کننده استنشاقی (نایتروس اکساید، ایزوفلوران و سووفلوران) مواجهه دارند.
متن کامل [PDF 4581 kb]   (76 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (29 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت
دریافت: 1402/10/11 | پذیرش: 1402/11/2 | انتشار: 1402/1/13