دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1404 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 154-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: U-99095
Ethics code: IR.AJUMS.REC.1399.244


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Perceived Challenges of health education practice regarding COVID-19 among health education specialists. J Prevent Med 2025; 12 (2) :141-154
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-840-fa.html
حاتم زاده ناصر، سلحشوری آرش، جاسم زاده مهرنوش، حقی مهدی، بابایی حیدرآبادی اکبر، محمدیان پستکان هاشم و همکاران.. تبیین تجارب متخصصین آموزش سلامت از چالش های آموزش بهداشت در دوران پاندمی کرونا: مطالعه کیفی. طب پیشگیری. 1404; 12 (2) :141-154

URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-840-fa.html


1- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
2- عضو هیئت علمی، گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی شوشتر، شوشتر، ایران
3- کارشناسی ارشد، گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.
4- دانشگاه علوم پزشکی لرستان
5- دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
6- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
7- مرکز تحقیقات یائسگی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (1175 مشاهده)
هدف: شیوع همه‌گیری کووید-۱۹ موجب تحولات عمیق در عرصه آموزش و ارتقای سلامت شده است و چالش‌های جدی برای متخصصان این حوزه به همراه آورده است. بر این اساس، این مطالعه با هدف تبیین تجارب متخصصان آموزش سلامت از چالش‌های آموزش بهداشت در دوران همه‌گیری کووید-۱۹ انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه کیفی با به‌کارگیری تحلیل محتوای هدایت‌شده در بازه زمانی سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰ انجام شد. شرکت‌کنندگان پژوهش شامل چهار نفر از اعضای هیئت علمی و ۱۲ نفر از متخصصان آموزش بهداشت و ارتقای سلامت مراکز بهداشتی بودند که با روش نمونه‌گیری هدفمند با حداکثر تنوع انتخاب شدند. در مجموع ۱۶ مصاحبه با میانگین مدت ۴۵ تا ۷۰ دقیقه به صورت حضوری و مجازی انجام شد. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته جمع‌آوری شدند و بر اساس روش گرانهیم و لاندمن مورد تحلیل قرار گرفت.
نتایج: تجزیه و تحلیل داده‌ها منجر به استخراج ۲۲۶ کد اولیه شد که در نهایت در قالب سه مضمون اصلی و ۱۷ زیرمضمون سازماندهی شدند. این مضامین، چالش‌های اصلی آموزش بهداشت در دوران همه‌گیری را ترسیم می‌کنند: ۱) چالش‌های مرتبط با آگاهی عمومی درباره کووید-۱۹ (شامل چهار زیرمضمون)، ۲) باورهای نادرست و موانع نگرشی شایع (شامل شش زیرمضمون)، و ۳) شکاف‌ها و چالش‌های رفتاری و عملکردی جامعه در رابطه با کووید-۱۹ (شامل هفت زیرمضمون).
نتیجه گیری: یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که چالش‌های آموزش بهداشت در دوران همه‌گیری کووید-۱۹ چندبعدی و درهم‌تنیده بوده و در سه حوزه آگاهی، نگرش و رفتار بروز یافته‌اند. برای موفقیت در مدیریت بحران‌های بهداشتی آینده، لازم است برنامه‌های جامع، تاب‌آور و همه‌جانبه‌ای طراحی شود که فراتر از آموزش محض، به بازسازی اعتماد عمومی، توجه جدی به زمینه‌های اقتصادی-اجتماعی و به کارگیری روش‌های آموزشی نوآورانه بپردازد.
متن کامل [PDF 546 kb]   (84 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت
دریافت: 1404/3/12 | پذیرش: 1404/6/4 | انتشار: 1405/2/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2026 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb