Heidari M, Bahreyni F, Etesali S, Ghelbash Z, Gholamani A, Ghasemi Nejad S, et al . A survey on the microbial quality of Wheat flour used in bakeries and semi-industrial packaged lavash breads in Bandar Abbas city. J Prevent Med 2018; 5 (1) :45-54
URL:
http://jpm.hums.ac.ir/article-1-274-fa.html
حیدری محسن، بحرینی فهیمه، اتصالی شفیقه، غلباش زینب، غلامانی آمنه، قاسمینژاد شیما، و همکاران.. آلودگی میکروبی آرد مورد استفاده در نانواییها و نانهای لواش بستهبندی شده نیمهصنعتی در شهر بندرعباس. طب پیشگیری. 1397; 5 (1) :45-54
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-274-fa.html
1- گروه بهداشت محیط، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
2- گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
چکیده: (4581 مشاهده)
چکیده
هدف: محصولات گندم از جمله آرد و نان بخش مهمی از رژیم غذایی را در ایران تشکیل میدهند. بنابراین، آلودگی میکروبی این محصولات میتواند بیماریهای مختلفی را در جامعه ایجاد کند. بر این اساس، هدف از این مطالعه تعیین آلودگی میکروبی آرد مورد استفاده در نانواییها و نانهای لواش بستهبندی شده نیمهصنعتی در شهر بندرعباس میباشد.
روشها: در این مطالعه توصیفی نمونههای آرد و نان از نانواییها و فروشگاههای عرضه مواد غذایی جمعآوری شدند و آلودگی میکروبی و رطوبت آنها مطابق روشهای پیشنهادی سازمان ملی استاندارد ایران بررسی شدند. دادههای بدست آمده توسط آمار توصیفی و نرمافزارهای SPSS و Excel تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: نتایج آزمایشات نشان داد که هیچ نمونه نانی آلوده به کلیفرم و اشرشیاکلی نبود. براساس حد مجاز ملی (CFU/g 103 برای کپک در نان(، تعداد کپکها در 24 درصد نمونههای نان بیش از حد مجاز بود. همچنین، 25 درصد کل میکروارگانیسمها و 10 درصد کپکها نمونههای آرد فراتر از حدود مجاز ملی (CFU/g 105 برای کل میکروارگانیسمها و CFU/g 103×5 برای کپکها) بود.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که محتوای میکروبی برخی از نمونههای آرد و نان جمعآوری شده در شهر بندرعباس فراتر از حدود مجاز ملی میباشند. این وضعیت بخصوص در رابطه با آلودگی نانهای بستهبندی شده به کپک، به دلیل احتمال تولید سموم خطرناک و مصرف مستقیم نان آلوده نگرانکننده میباشد. بنابراین نهادهای نظارتی لازم است تمرکز بیشتری بر روی پایش آلودگی میکروبی مواد غذایی بستهبندی شده داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/11/16 | پذیرش: 1397/6/18 | انتشار: 1397/6/18