Research code: 4010325
Ethics code: IR.HUMS.REC.1401.245

XML Print


1- دانشکده پیراپزشکی،دانشگاه علوم پزشکی بوشهر،بوشهر،ایران
2- بیوتکنولوژی پزشکی مولکولی دانشکده علوم پزشکی ،دانشگاه علوم پزشکی گراش،گراش، ،ایران
3- دانشکده پزشکی، ،دانشگاه علوم پزشکی خرم آباد، خرم آباد ،ایران
4- بیوتکنولوژی پزشکی،دانشکده پیراپزشکی،دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان،بوشهر،ایران
چکیده:   (4 مشاهده)
هدف: : بهبود استفاده بهینه و بهداشتی از ضایعات ماهی نه تنها به کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی کمک می‌کند، بلکه در حفظ سلامت عمومی و پیشگیری از بیماری‌های ناشی از فساد این ضایعات نیز مؤثر است. این پژوهش با هدف تولید پپتون از ضایعات ماهیان بومی بندرعباس و مقایسه روش‌های مختلف هیدرولیز (اسیدی، بازی و آنزیمی) انجام شده است.
روش‌ها: ضایعات ماهی با سه روش هیدرولیز اسیدی، بازی و آنزیمی مورد پردازش قرار گرفتند. پارامترهای ارزیابی شامل درجه هیدرولیز، غلظت پروتئین و توانایی پپتون‌های تولیدی در حمایت از رشد باکتری اشریشیا کولی بود.
نتایج: هیدرولیز اسیدی با بیشترین درجه هیدرولیز (۱۶.۲ ± ۱.۲%) کمترین غلظت پروتئین (۳۰ ± ۱.۲ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) را تولید کرد، در حالی که هیدرولیز بازی با درجه هیدرولیز پایین‌تر (۱۱.۲ ± ۲%) غلظت پروتئین بالاتری (۳۳ ± ۱.۵ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) نشان داد. هیدرولیز آنزیمی بهینه‌شده طی ۲۴ ساعت به بالاترین غلظت پروتئین (۹۰ ± ۲%) دست یافت. از نظر عملکردی، پپتون‌های حاصل از هیدرولیز بازی و آنزیمی قابلیت مشابهی با پپتون‌های تجاری در حمایت از رشد اشریشیا کولی داشتند، اما پپتون‌های اسیدی رشد کمتری را موجب شدند. این یافته‌ها نشان می‌دهد که هیدرولیز بازی و آنزیمی روش‌های مؤثری برای تولید پپتون با کیفیت از ضایعات ماهی هستند.
نتیجه‌گیری: هیدرولیز بازی و آنزیمی روش‌های کارآمدی برای تولید پپتون باکیفیت از ضایعات ماهی هستند که می‌توانند به‌عنوان جایگزین‌های مقرون‌به‌صرفه و سازگار با محیط‌زیست در صنعت مورد استفاده قرار گیرند. این فرآیند علاوه بر کاهش آلاینده‌های زیست‌محیطی، به پایداری صنعت شیلات و ارتقای سلامت جامعه محلی کمک می‌کند.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1404/5/9 | پذیرش: 1404/8/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به طب پیشگیری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Preventive Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb