Ethics code: IR.HUMS.REC.1398.313
Molavi A, Afshar Zanjan H, Haji Alizadeh K. The effectiveness of acceptance and commitment based therapy on quality of life and psychological well-being of patients with type 2 diabetes. J Prevent Med 2021; 8 (4) :78-87
URL:
http://jpm.hums.ac.ir/article-1-514-fa.html
مولوی عباس، افشار زنجانی حمید، حاجی علیزاده کبری. اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. طب پیشگیری. 1400; 8 (4) :78-87
URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-514-fa.html
1- گروه روانشناسی سلامت، واحد بینالمللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.
2- گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات روانتنی، دانشگاه علوم پزشکی، اصفهان، ایران.
3- گروه روانشناسی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.
چکیده: (2458 مشاهده)
هدف: تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.
روش: پژوهش حاضر از نوع طرحهای کاربردی و نیمه آزمایشی از نوع پیشآزمون- پسآزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش، بیماران مبتلا به دیابت نوع دو جزیره کیش بود. نمونه پژوهش 40 نفر از بیماران دیابتی نوع دو بود که با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و با شیوه تصادفیسازی ساده در دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (20=n) و گروه کنترل (20=n) گماشته شدند. گروه ها پرسشنامه کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی را تکمیل کردند. گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تحت آموزش قرار گرفت. از روش مانکوا و تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده شد. تحلیلهای آماری با نرم افزار SPSS.22 اجرا شد.
نتایج: نشان داد که تحلیل واریانس برای عامل درونگروهی (زمان) و عامل بین گروهی معنادار است. نتایج به آن معنی است که با در نظر گرفتن اثر گروه، اثر زمان نیز به تنهایی معنادار است. همچنین تعامل گروه و زمان نیز معنادار است (79/134=F، 38/1=df) که میزان تاثیر آن 78 درصد است. نتایج بیانگر آن است که تحلیل واریانس برای متغیر بهزیستی روانشناختی برای عامل درونگروهی (زمان) و بین گروهی و تعامل گروه و زمان نیز معنادار است.
نتیجه گیری: میتوان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو موثر بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1400/3/9 | پذیرش: 1400/9/4 | انتشار: 1400/10/10